- با رشد سریع جمعیت جهان و تمرکز آن در شهرها، مفهوم توسعه پایدار شهری به عنوان مؤلفه اساسی تأثیرگذار بر چشم انداز بلند مدت جوامع انسانی مطرح گردید (Auclair,1997: 12). مفهوم پایداری به عنوان تشریح کننده وضعیت یا حالتی مطلوب، و یا مجموعه شرایطی دانسته که تداوم داشته باشد. در مقابل، واژه توسعه در اصطلاح توسعه پایدار شهری، فرایندی را تداعی می کند که به وسیله آن می توان به پایداری دست یافت (Maclaren,1996: 185).از نظر مکلارن برخی مشخصات کلیدی پایدار شهری که غالباً در ادبیات موضوع و اسناد بیان می شوند عبارتند از : برابری بین نسل ها intergenerational ، برابری درون نسل ها intragenerational (شامل برابری اجتماعی، برابری جغرافیایی و برابری در حکومت)، حفاظت از محیط طبیعی( و زندگی در چارچوب ظرفیت و تحمل آن)، استفاده حداقل از منابع تجدید نشدنی، بقای اقتصادی و تنوع، جامعه خوداتکا، رفاه فردی و رفع نیازهای اساسی افراد جامعه (همان منبع: 185).
- مفهوم اصلی توسعه پایدار شهری را پیترهال چنین تعریف کرده است : ” شکلی از توسعه امروزی که توان توسعه مداوم شهرها و جوامع شهری نسل های آینده را تضمین کند”(موسی کاظمی محمدی، 1378: 104).دراکاکیس اسمیت معتقد است بحث پیرامون شهرنشینی پایدار، یک فرایند به جای یک پدیده است. بنابراین، بایستی شهرنشینی پایدار را به عنوان یک فرایند تعریف کرد.
در چگونگی تعریف فرایند شهرنشینی پایدار، دراکاکیس اسمیت می گوید: “می توان اصول پذیرفته شده توسعه پایدار، یا در اصطلاح رفع نیازهای کنونی بدون محرومیت نسل های آینده، را مستقیماً قبول کرد و آن ها را به عنوان چارچوبی برای مطالعه توسعه شهری و نیز شناسایی زمینه های موردنظر بکار برد” (Drakakis-smith,1996: 3-4).
در این زمینه رابرت سالو در مقاله “برابری بین نسل ها در مقابل نابرابری امروز” بحث مهمی را مطرح کرده و معتقد است : ” ضرورت کاهش نابرابری های عصر حاضر به همان میزان (و احتمالاً بیشتر از) نگرانی درباره وضع نامطمئن نسل های آینده می باشد، و این که اقتصادهای پیشرفته جهان خواهان تفکر درباره عدالت و برابری نیستند زمانی که در خصوص منابع کنونی به کار برده شود”. مقیاس و دوام نابرابری، آسیب پذیری و فقر موجود در بسیاری از شهرهای معاصر در کشورهای درحال توسعه، هر کوشش در جهت تعریف شهرنشینی پایدار را ناگزیر می سازد که به شرایط حاضر به همان میزان شرایط آینده وزن اساسی بدهد (موسی کاظمی محمدی، 1378: 98).
“امروز از جمعیت 6 میلیارد نفری جهان، 2/1 میلیارد نفر در فقر زندگی می کنند و این برای دنیایی که دم از تمدن و فرهنگ می زند جای بسی تأسف دارد. واژه فقر از ریشه لاتین pauper می آید و بیانگر نوعی نداشتن و نیازمندی است. فقیر و فقرا که از این واژه گرفته شده اند به عنوان بخشی از جامعه انسانی نه تنها حق حیات دارند بلکه بایستی از سوی متمولان و توانگران اجتماع مورد حمایت جدی قرار گیرند تا از گسترش فقر و تبعات بعدی آن جلوگیری به عمل آید. فقر، محیط زیست و توسعه در اغلب ویژگی ها، شیوه های متغیر محلی، آینده نگری، برنامه ریزی و مدیریت یک چالش، با یکدیگر مرتبط و هم پیوند هستند. فقر، بهره برداری استثمارگرانه از منابع طبیعی را به دنبال خود دارد که آن هم به نوبه خود باعث تشدید فقر می شود” (عزیزی، 1381: 16).
مسأله فقر یکی از مهمترین موارد مورد توجه اغلب کنفرانس های بین المللی محیطی و زیست محیطی بوده است و از بین بردن نابرابری ها و فقر را لازمه رسیدن به توسعه محیطی و توسعه پایدار دانسته اند، به طوری که یکی از اصول اساسی دستورکار 21، همکاری در جهت ریشه کن کردن فقر به عنوان شرط اساسی توسعه پایدار ذکر شده است (همان منبع : 17).
به نظر بحرینی، شهر پایدار جانشینی موجه و معقول برای شهرسازی مخرب قرن بیستم است و در آن به موازات توجه به مسائل زیست محیطی، به مسائل اجتماعی و انسانی، نظیر مسکن مناسب و زندگی حداقل نیز توجه می شود (بحرینی، 1376: 29-28).
پیترهال بنیادهای توسعه شهری پایدار را در کنفرانس بین المللی برلین(2000) در هفت عنوان ذکر می نماید :
1- اقتصاد شهری پایدار: کار و درآمد مناسب، 2- جامعه شهری پایدار: همبستگی و یکپارچگی اجتماعی، 3- سرپناه شهری پایدار: خانه سازی شایسته در استطاعت همه، 4- محیط زیست شهری پایدار: اکوسیستم های باثبات، 5- دسترسی شهری پایدار: تحرک همراه حفاظت منابع، 6-زندگی شهری پایدار: ایجاد شهر زیست پذیر، 7- مردم سالاری شهری پایدار: قدرتمندسازی شهروندی (صرافی، 1381: 13).
بنابراین شهر پایدار فقط شهر تمیز نیست، بلکه شهری است که انسان می تواند در آن درآمدی عادلانه به دست آورد، سرپناه مناسب تهیه کند، احساس راحتی کند و تلاش و وقت خود را وقف حفاظت از تصویر شهر نماید.
ساخت یک اقتصاد شهری قوی، و شهری قابل زندگی از نظر زیست محیطی، باید با تلاش هایی با هدف حفظ گروه های اجتماعی موجود و ارائه اشکال نوین اداره شهر و کنترل آن، همگام شود تا همبستگی و انسجام اجتماعی محفوظ بماند (موسی کاظمی محمدی، 1378: 103-102).
- پایان نامه شناخت بافت های قدیمی ایران با هدف بهسازی و باز زنده سازی آنها ( مطالعه موردی : بافت شهرستان سبزوار )
- ساماندهی و بهسازی محور های شهری بافت میانی تهران
- باز شناخت نقش ادراک ذهنی در تعریف ساختار شهر
- پایان نامه معضلات خرید کردن در محدودۀ طرح ترافیک شهر تهران و ایجاد شرایط مناسب جهت حمل کالا
- شناخت وضعیت کیفیت زندگی شهروندان شهر جدید سهند و ارزیابی عوامل اقتصادی مرتبط با آن
- نقش شهرهای كوچك در توسعه فضایی- كالبدی سكونت گاه های پیرامون مطالعه موردی شهرسامان
- پایان نامه کارشناسی ارشد رشته شهرسازی : مکانیابی کاربری اراضی شهری با تاکید بر برنامه ریزی حمل و نقل درون شهری
- دانلود پایان نامه تحلیل بازتاب های کالبدی طرح های واگذاری اراضی شهری
- دانلود پایان نامه طراحی فضاهای چند عملکردی شهری بر اساس معماری ایرانی-اسلامی
- دانلود پایان نامه بهینه سازی الگوهای مکانیابی در طراحی فضای سبز شهری
- متن پایان نامه ارشد معماری : رشته شهر سازی
- پایان نامه جستجوی کیفیتها و الگوهای فضایی در سکونتگاههای غیررسمی نمونه موردی- محله افغان آباد شهرستان گنبدکاووس
- پایان نامه ارشد شهرسازی: برنامه ریزی کاربری زمین و اصلاح معابر جهت ایمن سازی در برابر زلزله
- پایان نامه توانمندسازی وساماندهی اجتماعات ساکن در سکونتگاه های غیررسمی با تأکید بر سرمایه اجتماعی مورد پژوهی: سکونتگاه غیررسمی شهر ساری –کوی های آزادی، چمران و غفاری
- پایان نامه سیر تحول و عوامل مؤثر بر استخوانبندی شهر گرگان و ارائه راهکار ساماندهی فعالیتی – عملکردی
- طراحی و مکان یابی کارگاه های صنعتی(خدمات خودرویی مزاحم ) در شهرستان بابل
- سنجش میزان کیفیت محیط در بافتهای فرسوده بازسازی شده شهری
- بررسی و ساماندهی اسکان غیر رسمی
- بررسی تطبیقی سیاست توانمندسازی در ساماندهی بافت های شهری بندرعباس با رویکرد توسعه پایدار( نمونه موردی محله های چاهستانیها و سورو )
پایان نامه معماری درباره شهرسازی و ساماندهی بافت شهری
سایت سبز فایل بزرگترین و جامع ترین سایت مرجع فروش و دانلود پایان نامه های مقطع کارشناسی ارشد می باشد.
با امکان دانلود رایگان دمو (فهرست و فصل اول همه پایان نامه ها در سایت به صورت رایگان در دسترس است تا کاملا با محتویات آن آشنا شوید)
سایت سبز فایل امکان خرید پایان نامه را برای دانشجویان و محققان محترم برای استفاده در تحقیقات فراهم نموده است.
برای پیدا کردن پایان نامه مورد نظرتان عبارت مورد نظر خودتان را در کادر زیر جستجو کنید:
لینک رشته های پربازدید : مدیریت حقوق روانشناسی حسابداری جغرافیا جامعه شناسی معماری برق عمران صنایع کامپیوتر مکانیک تربیت بدنی کشاورزی و زیست شناسی