موسسه غیرانتفاعی ارشاد دماوند
موضوع :
رتبه بندی مالی شرکت های تولید کننده مواد غذایی و آشامیدنی حاضر در بورس اوراق بهادار با بهره گرفتن از روش های تصمیم گیری چند شاخصه با رویکرد فازی
استاد راهنما : دکتر علی محقر
استاد مشاور : دکتر محمد اصولیان
پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد در رشته مدیریت صنعتی گرایش مالی
تابستان1392
(در فایل دانلودی نام نویسنده موجود است)
تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :
(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
چکیده
در محیط بسیار پیشرفته و پیچیده امروز که تصمیمگیری درست، علمی و به موقع نقش تعیین کنندهای در شکست یا موفقیت هر پروژهای دارد، مسئله تصمیمگیری به عنوان چالشی در دهه های اخیر مطرح شده است. از این رو کاربرد فنون و تکنیک های تصمیم گیری بالاخص روشهای تصمیمگیری چند معیاره در مسائل مختلف متداول گردیده است که به فراخور نیاز مورد استفاده قرار میگیرند. تصمیمگیری چند شاخصه به رویکردی از حل مسئله اشاره میکند که به منظور انتخاب یک گزینه از بین تعداد محدودی گزینه مورد استفاده قرار میگیرد و رویه ای برای تعیین چگونگی پردازش اطلاعات شاخص ها بوده، بگونهایی که بتوان بهترین گزینه را انتخاب نمود. رتبهبندی شرکت ها به منظور تصمیمگیری در جهت انتخاب برترین شرکت انجام میگیرد. در نتیجۀ رتبهبندی، اولویت ها و برتری ها مشخص شده، لذا می توان موفقترین شرکت را انتخاب نمود و سرمایه گذاری درستی انجام داد. رتبهبندی در بحث مالی در فرهنگ بزرگ علوم اقتصادی، مرتب کردن شرکت ها بر اساس توانایی، کیفیت کارایی و بهره وری تعریف شده است. تفکیک، شناسایی و رتبه بندی بنگاه های با عملکرد مالی بالا نه تنها برای سرمایه گذاران بلکه برای بستانکاران، اعتباردهندگان مالی، سهامداران و غیره نیز مسئله مهمی بشمار میرود، از اینرو تفکیک بنگاه ها بعنوان یکی از مسائل ضروری در بورس اوراق بهادار مطرح است. این پژوهش قصد دارد با ترکیب تکنیک های تصمیمگیری، رویکردی ترکیبی را ارائه نماید که از توان بالایی برخوردار بوده و قادر به حل این مسائل باشد.
با توجه به این موارد، موضوع تحقیق رتبه بندی شرکت های تولید مواد غذایی و آشامیدنی حاضر در بورس اوراق بهادار تهران با بهره گرفتن از روش های چند معیاره فازی می باشد به گونه ای که کلیه عوامل،معیارهای اساسی موثر در نظر گرفته شده و در نهایت بهترین گزینه انتخاب شود.
فهرست مطالب
فصل اول 1
1-1 مقدمه 2
1-2 تشریح و بیان موضوع 2
1-3 بیان موضوع تحقیق 3
1-4 اهمیت و ضرورت انجام تحقیق: 4
1-5 اهداف تحقیق: 4
1-6 سوال های تحقیق: 4
1-7 روش تحقیق: 5
1-8 متغیرهای تحقیق و تعریف عملیاتی متغیرهای مستقل و وابسته 6
1-9 قلمرو تحقیق: 6
1-10 جامعه آماری 6
1- 11 روش نمونه گیری 7
1-12 روش های گرد آوری اطلاعات 7
1-13 تعریف روش های مورد نظر برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها 7
1-14 تعریف واژه ها و اصطلاحات تخصصی طرح: 8
1-15 ساختار مطالب 8
فصل دوم 10
ادبیات تحقیق 10
2-1 مقدمه 11
2-2 سرمایهگذاری 12
2-3 اهمیت بازارهای مالی 12
2-4 مفهوم بازار کارا 13
2-5 تئوری افشا 18
2-6 رتبه بندی شرکت ها 18
2-7 صورتهای مالی 22
2-8 روش های تصمیم گیری چند معیاره 24
2-9 مجموعه فازی و اعداد فازی 25
2-10 روش تاپسیس 29
2-11 روش ویکور 31
2-12 روش پرامتی 33
2-13 پژوهش های پیشین 38
2-14 جمع بندی و نتیجه گیری از ادبیات تحقیق 46
فصل سوم 48
روش تحقیق 48
3-1 مقدمه 49
3-2 قدم های انجام تحقیق 50
3-3 تعریف روش سنجش روایی ابزار جمع آوری داده ها 57
3-4 تعیین پایایی ابزار جمع آوری داده ها 57
3-5 قلمرو تحقیق: 58
3-6 جامعه آماری 58
3-7 نرم افزارهای استفاده شده در طول انجام تحقیق 59
فصل چهارم 60
تجزیه و تحلیل اطلاعات 60
4-1 مقدمه 61
4-2 تعیین وزن شاخصها و تعیین اهمیت هر کدام از شاخصهای مالی 61
4-3 گردآوری داده های مربوط به شرکتها از طریق گزارشهای مالی و محاسبه نسبتهای مالی 63
4-4 رتبه بندی گزینه ها با بهره گرفتن از هر کدام از روش های تاپسیس، ویکور و پرامتی 2 70
4-5 رتبه بندی تلفیقی با بهره گرفتن از روش های میانگین حسابی، بردا یا کوپلند 78
فصل پنجم 95
تحلیل نتایج و پیشنهادات 95
5-1 مرور موضوع پژوهش و روش اجرای آن 96
5-2 نتایج پژوهش و پاسخ به سوالات تحقیق 97
5-3 پیشنهادات عملیاتی و کاربردی 100
5-4 پیشنهاداتی در مورد پژوهشهای آتی 100
5-6 منابع 101
ضمائم 106
فصل اول
کلیات تحقیق
1-1 مقدمه
امروزه با توجه به فضای رقابتی و تغییر شرایط کسب وکار، مهم ترین موضوع برای شرکتها، اعتبار و سطح مقبولیت آنها میباشد. یکی از ابزارهای مهم برای نشان دادن این موضوع، رتبه بندی شرکتهاست. در واقع رتبه شرکتها میتواند نشان دهنده میزان اعتبار و قدرت آنها باشد. از این رو اغلب کشورها اقدام به رتبه بندی شرکتهای موجود در بورس اوراق بهادار خود کرده اند. با توجه به كارآیی ضعیف روش های رتبه بندی مورد استفاده در بورس تهران، ارائه روشی كه بتواند این امر را آسان كند و از قابلیت اتكای بالایی برخوردار باشد حائز اهمیت است.
رتبه بندی با لحاظ كردن چندین معیار كه هر یک از جایگاه ویژه ای برخوردارند تنها با به كارگیری مدلهای تصمیم گیری چند معیاره ممكن میشود. در این روشها از شاخصهای مختلفی متناسب با نوع رتبه بندی استفاده میشود. نسبتهای مالی مفیدترین شاخص برای عملكرد و وضعیت مالی شركت هستند.لذا این تحقیق دانشگاهی به رتبه بندی شرکتهای تولید کننده مواد غذایی و آشامیدنی حاضر در بورس اوراق بهادار تهران با بهره گرفتن از روش های تصمیم گیری چند شاخصه با رویکرد فازی میپردازد.
1-2 تشریح و بیان موضوع
در محیط بسیار پیشرفته و پیچیده امروز که تصمیم گیری درست، علمی و به موقع نقش تعیین کنندهای در شکست یا موفقیت هر پروژهای دارد، مسئله تصمیم گیری به عنوان چالشی در دهه های اخیر مطرح شده است. از این رو کاربرد فنون و تکنیک های تصمیم گیری بالاخص روش های تصمیمگیری چند معیاره در مسائل مختلف متداول گردیده است که به فراخور نیاز مورد استفاده قرار میگیرند. این متدولوژیها شامل یک مدل، الگوریتم، یا تکنیک استاندارد هستند که در بعضی از آنها با تصمیم گیران تعامل وجود دارد، این تعامل میتواند قبل از حل مدل، یا در حین حل مدل باشد (صارمی و دیگران،1385).
تصمیمگیری چند شاخصه به رویکردی از حل مسئله اشاره میکند که به منظور انتخاب یک گزینه از بین تعداد محدودی گزینه مورد استفاده قرار میگیرد و رویه ای برای تعیین چگونگی پردازش اطلاعات شاخصها بوده، بگونهایی که بتوان بهترین گزینه را انتخاب نمود. هر یک از این تکنیک ها مزایا و معایبی را شامل میشوند؛ به عنوان نمونه تکنیکی ممکن است قادر باشد هم شاخصهای کمی و هم شاخص های کیفی را بطور کارآمدی مورد بررسی قرار دهد، اما در بررسی تعداد بسیار زیاد شاخص ها و گزینه ها ناتوان باشد(رائو و داویم 2008).
رتبه بندی در بحث مالی در فرهنگ بزرگ علوم اقتصادی، مرتب کردن شرکت ها بر اساس توانایی، کیفیت کارایی و بهره وری تعریف شده است. حال آنکه نتایج حاصل از روش های متداول رتبه بندی و تفکیک شرکتها، به دلیل عدم کارایی بورس اوراق بهادار تهران، از اعتبار لازم برخوردار نیستند. بطور كلی رتبه بندی شركت های بورس تهران به دو شكل انجام میشود؛ در روش اول معمولا رتبه بندی بر اساس یک متغیر-معمولا فروش- انجام میشود و روش دوم بر اساس میانگین همساز است. رتبه بندی یک متغیره قابلیت اتکای کمی دارد چون بر یک بعد از فعالیت شرکتها متمرکز میشود.میانگین همساز نیز با تکیه بر محورهایی نظیر میزان داد و ستد در تالار معاملات، تناوب داد و ستد سهام در تالار معاملات و متغیرهای نماگر میزان تأثیرگذاری بر بازار، بیشتر بر محصول مکانیزم عرضه و تقاضای بازار سرمایه توجه دارد که شاید تمرکز بر معلول بجای علت باشد.یعنی بجای توجه به ارزش شرکت و عملکرد آن، تنها به میزان عرضه و تقاضای سهام آنها توجه می شود.در حالی که طبق پژوهش های انجام شده توسط سینایی و فدایی نژاد و دیگران، مشخص شد که بازار اوراق بهادار تهران دارای کارایی حتی در شکل ضعیف نمی باشد(قلیزاده 1383). مفهوم بازار کارا بر این فرض استوار است که سرمایه گذاران در تصمیمات خرید و فروش خود، تمامی اطلاعات مربوط را در قیمت سهام لحاظ خواهند کرد و قیمت سهام، شاخص خوبی برای تعیین ارزش سرمایه گذاری است.با توجه به عدم کارایی بازار سرمایه ایران، امکان دارد تصمیم گیری بر اساس این روش دارای اعتبار کافی نباشد. از طرفی با در نظر گرفتن چندین نسبت مالی به عنوان معیار ارزیابی، استفاده از تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره مورد توجه قرار می گیرد،این تکنیک ها از قابلیت اتکا بالاتری برخوردارند و برای انواع تصمیم گیری ها قابل کاربرد هستند.
تعداد صفحه : 145
قیمت 70 هزار تومان
70,000 تومانافزودن به سبد خرید