دانلود متن کامل پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد رشته علوم اجتماعی
دانشگاه آزاد اسلامی
واحد گرمسار
دانشکده علوم انسانی، گروه جامعه شناسی
پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد(M.A)
رشته علوم اجتماعی- گرایش جامعه شناسی
عنوان تحقیق : بررسی تاثیر امنیت شغلی بر تعهد سازمانی در سازمان تامین اجتماعی
)اداره کل شرق تهران بزرگ)
شهریور 1391
تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :
(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
فصل اول: کلیات تحقیق
چکیده 1
مقدمه 3
فصل دوم: ادبیات نظری تحقیق
مقدمه 9
1-2- بررسی سیر تاریخی و پیشینه موضوع 10
2-2- مروری بر مفاهیم 14
3-2- مروری بر تحقیقات پیشین 31
1-4-2 – مبانی نظری امنیت شغلی – نظریه سلسله مراتب مازلو. 52
2-4-2- نظریه انگیزش بهداشتی یا تئوری دو عاملی هرزبرگ.. 53
3-4-2- .نظریه نیازهای سه گانه مک کلند 54
6-4-2- نظریه تعهد سازمانی – نظریه سیستمی پارسونز. 55
9-4-2- وبر 58
12-4-2- تئوری سه بخشی الن و می یر. 62
7-2- فرضیات تحقیق 68
فصل سوم: روش شناسی تحقیق
مقدمه 70
2-3- تکنیک و ابزار گردآوری اطلاعات.. 71
5-3- تعاریف نظری وعملی مفاهیم اصلی. 72
6-3- ابزار گردآوری اطلاعات واعتبار و پایایی آن. 81
فصل چهارم: تجزیه و تحلیل داده های پژوهش
مقدمه 83
1-4- یافته های تحقیق 84
1-1-4- ویژگی های جمعیت شناسی نمونه 84
1-2-4- رابطه ببن امنیت شغلی و تعهد سازمانی. 101
2-2-4- رابطه بین شغل دلخواه و تعهد هنجاری. 101
3-2-4- رابطه بین استرس شغلی و تعهد مستمر. 102
4-2-4- رابطه بین درآمد شغل و تعهد هنجاری 102
5-2-4- رابطه بین پاداش شغل و تعهد عاطفی. 103
6-2-4- رابطه بین روابط شغل و تعهد مستمر. 103
7-2-4- رابطه بین سلامت شغل و تعهد مستمر و هنجاری. 104
3-4- آزمون فرضیات بر اساس رگرسیون چند گانه 104
فصل پنجم: نتیجه گیری و پیشنهادات تحقیق
1-5- نتیجه گیری 109
1-1-5-خلاصه و جمع بندی مباحث مطرح شده به تفکیک هر فصل 109
2-5-پیشنهادها 116
1-2-5-پیشنهادات کاربردی حاصل از فرضیه های تحقیق 116
2-2-5- پیشنهادات 117
پیوست 119
منابع و مآخذ 124
فهرست جداول
جدول شماره 1-2- مقایسه امنیت شغلی در ایران، آمریکا و کشورهای اتحادیه اروپا 22
جدول شماره 2-2 – آثار پیامدهای مولد و غیر مولد امنیت شغلی 25
نمودار 3-2- پیش شرط های تعهد سازمانی 39
جدول شماره 1-3 مقدار آلفای کرونباخ جهت سنجش پایائی متغیرهای تحقیق 81
جدول شماره 1-4- توزیع فراوانی پاسخگویان بر جنسیت 85
جدول شماره 2-4 – توزیع فراوانی پاسخگویان بر حسب وضعیت تاهل 86
جدول شماره 3-4- توزیع فراوانی پاسخگویان بر حسب میزان تحصیلات 87
جدول شماره 4-4- توزیع فراوانی پاسخگویان بر حسب نوع استخدام 88
جدول شماره 5-4 – توزیع فراوانی پاسخگویان بر حسب سن 89
جدول شماره 6-4 – توزیع پاسخگویان بر حسب سابقه خدمت 90
جدول شماره 7-4- توزیع پاسخگویان بر حسب میزان تعهد سازمانی 91
جدول شماره 8-4- توزیع پاسخگویان بر حسب تعهد عاطفی 92
جدول شماره 9-4- توزیع پاسخگویان بر حسب تعهد مستمر 93
جدول شماره 10-4- توزیع پاسخگویان بر حسب تعهد هنجاری 94
جدول شماره 11-4- توزیع فراوانی پاسخگویان بر حسب درآمد شغل 95
جدول شماره 12-4- توزیع فراوانی پاسخگویان بر حسب پاداش شغل 96
جدول شماره 13-4- توزیع فراوانی پاسخگویان بر حسب سلامت شغل 97
جدول شماره 14-4- توزیع فراوانی پاسخگویان بر حسب میزان استرس شغل 98
جدول شماره 15-4- توزیع فراوانی پاسخگویان برحسب روابط شغلی 99
جدول شماره 16-4- توزیع فراوانی پاسخگویان برحسب دلخواه بودن شغل. 100
جدول شماره 17-4- بررسی رابطه بین میزان تعهد سازمانی و امنیت شغلی 101
جدول شماره 18-4- بررسی رابطه بین شغل دلخواه و تعهد هنجاری 101
جدول شماره 19-4- بررسی رابطه بین استرس شغل و تعهد مستمر. 102
جدول شماره 20-4- بررسی رابطه بین درآمد شغل و تعهد هنجاری 102
جدول شماره 21-4- بررسی رابطه میزان پاداش شغل و تعهد عاطفی 103
جدول شماره 22-4- بررسی رابطه بین روابط شغل و تعهد مستمر 103
جدول شماره 23 -4- بررسی رابطه بین سلامت شغل و تعهد مستمر 104
جدول شماره 24-4- نتایج مربوط به تحلیل واریانس 105
جدول شماره 25-4- خلاصه مدل 105
جدول شماره 26-4- نتایج آزمون رگرسیون چند گانه 106
چکیده
پژوهش حاضر به بررسی تاثیر امنیت شغلی بر تعهد سازمانی در شعب هجدهگانه اداره کل شرق تهران بزرگ پرداخته است. در تحقیق حاضر امنیت شغلی متغیر مستقل و تعهد سازمانی متغیر وابسته تحقیق است. که در این راستا به منظور سنجش امنیت شغلی شش شاخص درآمد شغل، روابط شغل، پاداش شغل، سلامت شغل استرس شغل، شغل دلخواه، مورد سنجش قرار گرفته است. این تحقیق با رویکردی ترکیبی به مطالعه موضوع تاثیر امنیت شغلی بر تعهد سازمانی پرداخته است. مبنای نظری تحقیق را تئوری سلسله مراتب نیازهای مازلو، تئوری برابری آدامز، نظریه سیستمی پارسونز، قضایای موفقیت هومنز، مدل سه بخشی آلن و مییر تشکیل دادند. روش تحقیق از نوع پیمایشی است و ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه میباشد. جامعه آماری را شعب هجده گانه اداره کل شرق تهران بزرگ تشکیل میدهند که از میان آنها با بهره گرفتن از فرمول کوکران 310 نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند و فرضیات با ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره تحلیل شده اند و نتایج آن به این شرح است:
متغیرهای درآمد شغل، پاداش شغل، شغل دلخواه، سلامت شغل، رابطه معنیدار مثبتی با تعهد سازمانی دارند و متغیر استرس شغلی رابطه منفی و غیر معنی داری با تعهد سازمانی دارد. همچنین رگرسیون چند متغیره نشان میدهد که علیرغم معنیدار بودن بسیاری از عوامل در سطح تجزیه و تحلیل دو متغیره متغیرهای درآمد شغل، پاداش شغل، سلامت شغل، شغل دلخواه، به ترتیب بر تعهد سازمانی تاثیر دارند. و در مجموع 46% از میزان تغییرات در متغیر وابسته را تبیین میکنند.
کلید واژه ها: امنیت شغلی، تعهد سازمانی، پاداش شغل، سلامت شغل، استرس شغل، درآمد شغل، شغل دلخواه، روابط شغلی، تعهد هنجاری، تعهد مستمر، تعهد عاطفی.
فصل اوّل:
کلیات پژوهش
مقدمه
یکی از مسئولیتهای هر نهاد اجتماعی، نیل به اهدافی است که علت وجودی آن نهاد را شکل میدهد. تحقق اهداف سازمانی در گرو همکاری و هماهنگی تمامی عواملی است که تعامل نظاممند آنها با یکدیگر به وجود سازمان معنا میبخشد.
از آنجا که کارایی نیروی انسانی همیشه بر اساس محاسبات اقتصادی قابل بیش بینی نیست و عوامل متعدد دیگر که برخاسته از نیازهای برتر انسان در ابعاد اجتماعی، احترام و خودیابی در این زمینه موثر است. لذا در این پژوهش به یکی از ضرورتهای سازمانی یعنی ” تعهد سازمانی” پرداخته شده است.
این مفهوم که امروزه جایگاه مهمی را در تحقیقات مذکور از آن خود ساخته، بیش از هر چیز ناشی از اعتقاد شدید فرد به سازمان و پذیرش اهداف آن و تلاش در جهت رسیدن به آن اهداف است. در نتیجه این دو عامل نوعی وابستگی عاطفی و روحی را در فرد شکل میدهد که او را مایل به بقاء در سازمان میکند.
در زندگی سازمانی امنیت شغلی از جمله مسائلی است که کارکنان سازمانها را به خود مشغول میکند و بخشی از انرژی روانی و فکری سازمان صرف این مسئله میشود. در صورتی که کارکنان از این بابت به سطح مطلوبی از آسودگی خاطر دست یابند با فراغ بال توان و انرژی فکری و جسمی خود را در اختیار سازمان قرار میدهند و سازمان نیز کمتر دچار تنشهای انسانی میگردد، وقتی بحث امنیت شغلی میشود موضوع رسمی شدن و تضمین حقوق و مزایا در ذهن تداعی میشود. در صورتی که در دنیای امروز امنیت شغلی درگرو رسمی شدن و استخدام مادام العمر نیست، بلکه تواناسازی کارکنان محور امنیت شغلی است. در این تحقیق با توجه به مبانی نظری پژوهش، مدل تحقیق، تاثیر امنیت شغلی در شش بعد بر تعهد سازمانی مورد بررسی قرار گرفته است. (سلطانی،26:1379) در پژوهش حاضر از روش پیمایشی با بهره گرفتن از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. فرضیات پژوهش با بهره گرفتن از داده های بدست آمده با آزمون های آماری مناسب مورد بررسی قرار گرفت. در فصل اول این تحقیق، محقق به بیان مسئله تحقیق و اهداف مورد نظر و دلایل اهمیت و ضرورت مطالعه موضوع تحقیق پرداخته است. فصل دوم با عنوان ادبیات تحقیق، به بیان سیر تاریخی و مبانی نظری تحقیق و مروری بر تحقیقاتی که تاکنون در این زمینه انجام شده است اختصاص دارد پس از آن چارچوب نظری تحقیق به تفصیل بیان شده و بر پایه آن مدل تحقیق تدوین گشته است، این فصل با فرضیات تحقیق به پایان می رسد. درفصل سوم به روش شناسی موضوع پرداخته شده است. و فصل چهارم تحقیق، به توصیف جامعه نمونه و همچنین بیان نتایج حاصل از تحلیل اطلاعات و دادهای پرداخته شده و در نهایت در فصل پنجم، نتایج نهایی به همراه بیان پیشنهادات تحقیق ارائه شده است.
1-1 – بیان مساله
سازمانها یکی از مهمترین ارکان جامعه مدرن و رفاهی هستند که بیشتر زندگی ما را تحت سلطه خود قرار داده و نظامهای اقتداری ایجاد کرده اند که پیوسته رفتار ما را مقید میسازند. سازمانها در زندگی انسان معاصر نقش اساسی را ایفا میکنند. جوامع امروز، جامعههایی سازمانیاند و به عبارت دیگر، فعالیتهایی که تولید، تحصیلات، کار و تفریح، رشد و مرگ ما را احاطه کردهاند، اغلب توسط یک محیط سازمانی تنظیم می شوند و یا تحت تأثیر آن قرار میگیرند. (احمدی، 11:1386)
سازمان تجمع بزرگی از افراد است که بر اساس روابط غیر شخصی اداره میشود و برای رسیدن به هدفهای معین ایجاد گردیده است. سازمانها اکثراً از پیش طرح شدهاند، با توجه به هدفهای معینی ایجاد گردیده و در ساختمانها یا محیطهای فیزیکی که مخصوصاً برای تحقق آن هدفها ساخته شده، جای داده شده اند. (همان منبع)
سازمان تامین اجتماعی به عنوان ابزاری کارآمد برای تحقق عدالت اجتماعی، متضمن امنیت ملی و بازویی کارآمد برای تامین رفاه و حمایت از نیروی کار کشور است و تامین اجتماعی پیش شرط شروع هر برنامه توسعه و ابزار کلیدی در هر برنامه و هدفی اساسی برای تحقق هر برنامه توسعه است، زیرا نیازها و خواستههای اساسی عموم مردم جامعه را در بخشهای بیمهای و حمایتی در برمیگیرد. (پناهی، 1385: 30) ایجاد و توسعه سازمانهای تامین اجتماعی و یا نهادهای حمایتی در جوامع امروزی پاسخی است به نیاز ایمنی و سلامتی انسان، که پس از نیازهای فیزیولوژیک، در سلسله مراتب مازلو در مرحله دوم اهمیت قرار دارد.
با نگرش دقیق به سیستمهای سازمانی، در مییابیم که انسان مهمترین عامل در رسیدن به اهداف سازمانی است، زیرا این انسان است که با افزایش وفاداری و تعهد میتواند کمیت و کیفیت کار را ارتقاء دهد و با ارائه طرح ها و به کارگیری خلاقیت، هزینه ها را کاهش دهد و تغییر ایجاد کند. از اینرو با شناخت عوامل تاثیرگذار بر میزان تعهد و وفاداری کارکنان و برنامه ریزی صحیح برای آنها، می توان در جهت بهبود عملکرد سازمان گام برداشت. (فناکاربحری،2:1387)
امروزه یکی از شاخصهای میزان موفقیت و بالندگی سازمانها نسبت به هم، توانمندسازی نیروی انسانی و متعاقب آن تعهد و وفاداری آنان نسبت به سازمان است که باعث میشود افراد وظایف محوله را با کیفیت بالاتری انجام داده و از حداکثر توان خود در جهت تحقق اهداف سازمان بهرهگیرند. یکی از متغیرهایی که میتواند در تحقق اهداف سازمانی نقش اساسی ایفاد کند، تعهد سازمانی است.
تعهد سازمانی را میتوان به طور ساده اعتقاد به ارزشها و اهداف سازمان، احساس وفاداری به سازمان، الزام اخلاقی، تمایل قلبی و احساس نیاز به ماندن در سازمان تعریف کرد، که بر پایه دیدگاه آلن و میر برای آن سه مولفه در نظر گرفته شده است :
- تعهد عاطفی؛ این بخش از تعهد سازمانی، به عنوان تعلّق خاطر به یک سازمان که از طریق قبول ارزشهای سازمانی و نیز به وسیله تمایل به ماندگاری در سازمان مشخص میگردد، تعریف می شود.
- تعهد تکلیفی یا هنجاری؛ این تعهد به عنوان یک وظیفه درک شده برای حمایت از سازمان و فعالیتهای آن تعریف میشود و بیانگر احساس دِین و الزام به باقی ماندن در سازمان است؛ که افراد فکر میکنند ادامه فعالیّت و حمایت از سازمان، دینی بر گردن آنهاست.
- تعهد مستمر؛ ناشی از درک افزایش یافتن هزینه های از دست رفته در یک سازمان است. هزینه های از دست رفته عبارت است از مخارج یک فعالیت یا پروژه که قابل بازیافت نباشند. بنابراین اگر کسی دارای تعهد مستمر باشد، نسبت به افزایش چنین هزینه هایی حسّاس خواهد شد. تحقیقات نشان داده است که کارکنان علاقهمند و وفادار به سازمان عملکرد و بهرهوری بالاتری دارند، تمایل به ماندگاری آنها در سازمان بیشتر است، کمتر غیبت می کنند، از انگیزه بالاتری برخوردارند و موافقت و همراهی آنان با تغییرات سازمان بیشتر است. بدین ترتیب، سازمانها میتوانند با شناخت میزان تعهد سازمانی کارکنان خود و تغییر در عوامل موثر بر آن اهداف مورد نظر سازمان را تحقق بخشند. لذا بررسی عوامل موثر بر تعهد سازمانی کارکنان در سازمانها ضروری بنظر میرسد. یکی از مهمترین عواملی که بر سطح انگیزش کارکنان تاثیر میگذارد، ساختار کار آنان است این که آیا کار خواسته و نیازهای فرد را در نظر میگیرد؟ آیا نیازهای اساسی فرد از طریق کار ارضاء میگردد؟ پاسخ به این گونه سوالات بر کیفیت انگیزشی مشاغل به ویژه بر میزان تولید و بازدهی فرد بسیار موثر میباشد. عدم ارضای نیازهای کارکنان در سازمان موجب کاهش کارایی و اثربخشی میشود، زیرا کارکرد کارکنان در رابطه تنگاتنگی با میزان رضایت آنان است. درواقع، اگر یک شغل نتواند شرایطی را ایجاب کند که فرد نیازهای خود را تحقق یافته بیابد در کاهش بازدهی او تاثیر بسزایی خواهند داشت. نیاز به امنیت شغلی یکی از عواملی است که میتواند موجب انگیزش کارکنان در جهت بهبود کارائی و اثر بخشی سازمان گردد. در این تحقیق رابطه امنیت شغلی به عنوان متغیر مستقل با تعهد سازمانی به عنوان متغیر وابسته تحقیق مورد توجه قرار گرفته است تا مشخص شود که میزان تاثیر امنیت شغلی بر تعهد سازمانی کارشناسان سازمان تامین اجتماعی چقدر است؟ و این میزان امنیت شغلی کارکنان چه رابطهای با تعهد سازمانی آنان دارد؟
2- 1- ضرورت واهمیت تحقیق
امروزه سازمانها در محیط بسیار رقابتی عمل میکنند و مدیران برای ارتقاء بهرهوری سازمانها ساز و کارهای مختلفی را به کار میگیرند. از اینرو یکی از مهمترین عواملی که در طی چند سال اخیر به عنوان عامل موثر بر عملکرد سازمانها مورد توجه قرار گرفته تعهد سازمانی است. تعهد سازمانی با اهمیت دادن به منابع انسانی اساس و محور کار مدیریت سازمانها شده است. چرا که توسعه و ارتقای منابع انسانی موجب موفقیت سازمان میشود. توسعه منابع انسانی و افزایش بهرهوری به عنوان یک ضرورت جهت ارتقای سطح زندگی بشر و پی ریزی جوامع مرفهتر، آرامش و آسایش انسان ها همواره هدفی والا برای همه دولتها و سازمانها تلقی میشود. تلاش برای رشد و هماهنگی سازمان با تغییرات روز بستگی به استعداد و انرژی و عملکرد کارکنان دارد و منابع و نیروی انسانی به عنوان یک مزیت رقابتی منحصر به فرد و سرمایه عمده سازمان مطرح و تاکید میشود به دلیل اهمیت رفتارهای متعهدانه سازمانی در ارتقاء بهرهوری سازمانها، در طی سالهای اخیر تحقیقات چشمگیری بر روی شناسایی عوامل تاثیر گذار بر تعهد سازمانی متمرکز شده است. نگرش کلی تعهد سازمانی، عامل مهمی برای درک و فهم رفتار سازمانی و پیش بینی کننده خوبی برای تمایل به باقی ماندن در شغل بوده که به رفتارهای مهمی مانند جابجایی و غیبت اثر میگذارند. همچنین تعهد و پایبندی میتواند پیامدهای مثبت و متعددی داشته باشند. کارکنانی که دارای تعهد و پایبندی هستند نظم بیشتری در کار خود دارند مدت بیشتری در سازمان میمانند و بیشتر کار میکنند. بنابراین شناسایی عوامل موثر بر مفاهیم مدیریتی که بتوانند بستر و زمینه ساز کارایی بیشتر و تمایل قوی برای ماندن در شغل کارکنان را داشته باشند و موجب افزایش دلبستگی شغلی کارکنان و احساس تعهد بالای آنها گردند میتوانند مدیریت را در انتخاب خط و مشیهای مناسب و تدوین برنامههای موثر و کاربردی یاری نمایند. مطالعه موضوع تعهد سازمانی از این جهت دارای اهمیت است که به بررسی و شناخت علل و عوامل پنهان و آشکاری که بر روی قدرت و میزان و کیفیت کار تاثیر میگذارد میپردازد، داشتن کارکنانی که ارزشها و اهداف سازمان در آنها درونی شده است و احساس تعلق قوی نسبت به سازمان متبوع خود دارند این اطمینان را بوجود میآورد که افراد باطناً درجهت تامین منافع سازمان کار و تلاش می نمایند. کلیه کارکنان در هر سطح از سازمان به حد معقولی از امنیت در شغل مورد تصدی خود نیاز دارند. لذا بررسی امنیت شغلی به منظور بهبود وضعیت نیروی انسانی در جهت تحقق اهداف سازمانی، برای همه سازمانها یک ضرورت به نظر میرسد که تا کنون تحقیقات کمی در این خصوص انجام گرفته است. از این رو در این تحقیق سعی شده است با بررسی تاثیر امنیت شغلی و عوامل مربوط به آن با تعهد سازمانی، در این راستا گامی برداشته شود.
3-1- اهداف تحقیق:
اهداف این تحقیق به دو دسته تقسیم می شود :
اهداف اصلی :
- سنجش رابطه امنیت شغلی با تعهد سازمانی
- ارائه راهکارهای مناسب به منظور افزایش میزان امنیت شغلی بر تعهد سازمانی
اهداف فرعی :
- تعیین مولفههای امنیت شغلی
- تعیین شاخصهای تعهد سازمانی
- دسته بندی و طبقه بندی مولفههای امنیت شغلی و تعهد سازمانی
- تعیین رابطههای مولفههای امنیت شغلی بر شاخصهای تعهد سازمانی
تعداد صفحه:147
قیمت : 37500 تومان
بلافاصله پس از پرداخت، لینک دانلود فایل در اختیار شما قرار میگیرد و همچنین فایل خریداری شده به ایمیل شما نیز ارسال می شود
پشتیبانی سایت : serderehi@gmail.com
10,500 تومانافزودن به سبد خرید