(در فایل دانلودی نام نویسنده و استاد راهنما موجود است)
تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :
(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
فهرست مطالب
عنوان صفحه
فصل اول: کلیات پژوهش
فصل دوم: ادبیات و پیشینه تحقیق
2-2- مرور ادبیات و سوابق تحقیق. 14
2-2-2-2- شاخص های کمی ارزیابی کیفیت سود 18
2-2-2-3- معیارهای اندازه گیری کیفیت سود 19
2-2-3-2-استفاده کنندگان پیش بینی های سود 21
2-2-3-3- قابلیت پیش بینی سود و اندازه گیری آن. 22
2-2-4-1- رابطه نمایندگی و مشکل نمایندگی. 24
2-2-4-2-الگوی اساسی نمایندگی. 26
2-2—4-2-1- فرض های مربوط به مالك (سهامدار) 28
2-2-4-2-2- فرض های مربوط به نماینده (مدیر) 28
2-2-4-2-3- هزینه های نمایندگی. 29
2-2-4-3- راهکارهای کنترل مدیر جهت جلوگیری از ایجاد هزینه های نمایندگی. 31
2-2-4-4- هزینه های نمایندگی و جریان وجه نقد آزاد 34
2-2-4-5-ساز و کارهای کنترل هزینه نمایندگی (ساز و کارهای کنترل مدیر) 36
2-2-4-5-3- نسبت اعضای غیرموظف هیئت مدیره به كل. 41
2-2-4-5-6-اندازه هیئت مدیره 43
2-2-4-5-7- یکی بودن مدیرعامل و رییس هیئت مدیره 44
2-2-4-5-7- یکی بودن مدیرعامل و رییس هیئتمدیره 45
2-2-5-1- تعریف جریان وجوه نقد آزاد 46
2-2-5-2-ماهیت و مفهوم جریان وجه نقد آزاد 46
2-2-5-3- اهمیت جریان وجه نقد آزاد 47
2-2-5-4- کاربرد جریانهای وجه نقد آزاد 47
2-2-5-5- محاسبه جریان وجوه نقد آزاد 48
2-2-6- تئوری نمایندگی مبتنی بر جریان تقدی آزاد 48
2-2-7- حاکمیت شرکتی راهحلی برای مشکلات ناشی از روابط نمایندگی و سود 51
2-2-7-1- طیف تعاریف حاکمیت شرکتی. 52
2-2-7-2- تعاریف حاکمیت شرکتی. 53
2-2-7-3-طبقهبندی سیستمهای حاکمیت شرکتی. 53
2-2-7-3-1- سیستم حاکمیت شرکتی درونسازمانی (محاطی) 53
2-2-7-3-2- سیستم حاکمیت شرکتی برونسازمانی (محیطی) 54
2-2-7-4- مکانیسم های حاکمیت شرکتی. 55
2-2-7-5- ویژگیهای آئین نامه نظام حاکمیت شرکتی ) راهبری شرکتی(در ایران. 56
2-2-7-6- مکانیسم های حاكمیت شركتی مؤثر بر مشکلات ناشی از جریان وجوه نقد آزاد 57
2-2-8- تبین رابطه جریان نقدی آزاد و قابلیت پیشبینی پذیری سود 58
2-2-9- تبیین رابطه حاکمیت شرکتی، جریان نقدی آزاد و پیشبینی پذیری سود 58
2-3- 1- تحقیقات خارج از کشور 60
فصل سوم: روش پژوهش
3-3-3- دوره زمانی و مکانی پژوهش.. 70
3-3-4- چگونگی جمع آوری دادهها 70
3-3-5- متغیرهای پژوهش و چگونگی اندازهگیری آنها 71
3-3-6-1- مدل رگرسیون جریان نقدی عملیاتی. 72
3-3-8- چگونگی بررسی فرضیهها 74
3-3-10- روش گردآوری اطلاعات ( میدانی، كتابخانهای و غیره ) 75
3-3-11- روش تجزیه و تحلیل اطلاعات.. 75
3-3-12- مسائل مورد توجه در تخمین مدل. 76
3-3-13- روش تجزیه و تحلیل دادهها 79
3-3-14- انتخاب مدل مناسب در داده های تلفیقی. 81
فصل چهارم: تجزیه و تحلیل یافتههای تحقیق
فصل پنجم: نتیجهگیری
5-2- 1- نتایج آمار توصیفی. 101
5-2-2- آزمون فرضیات تحیقیق. 102
5-4-1- پیشنهادات در راستای نتایج آزمون فرضیه های تحقیق. 106
5-4-2) پیشنهاد به محققان برای تحقیقات آتی. 106
فهرست جداول
عنوان صحفه
جدول 4-1 آمار توصیفی متغیر های تحقیق. 86
جدول 4-2 آزمون مانایی متغیر های تحقیق. 87
جدول 4-5 برآورد مدل فرضیه 1. 92
جدول 4-9 براورد مدل برای فرضیه سوم 99
چکیده
پژوهش حاضر بر حاکمیت شرکتی و چگونگی تقویت ارزیابی شرکتها بر اساس تئوری نمایندگی مبتنی بر جریان نقدی متمرکز است. اهداف این پژوهش از سه بخش تشکیلشده است. ابتدا اثرات جریان نقدی آزاد مازاد بر میزان پیشبینی پذیری سود را بررسی میکند. در مرحله دوم میخواهد ببیند که آیا متغیرهای حاکمیت شرکتی میتواند اثرات منفی جریان نقدی آزاد بر پیشبینیپذیری سود را تعدیل کند؛ و در نهایت این پژوهش توانایی و مفید بودن حاکمیت شرکتی در کاهش حجم جریان نقدی آزاد و بهبود ارزش قابل پیشبینی سود و نسبت آن در شرکتهای بزرگ و کوچک را بررسی میکند. برای آزمون فرضیههای پژوهش از مدل رگرسیون ترکیبی (مقطعی-سری زمانی) در سطح معنیداری 95 درصد استفادهشده است. نمونه آماری پژوهش شامل 90 شرکت در دوره زمانی هفتساله 1386 – 1392 از شرکتهای پذیرفتهشده بورس اوراق بهادار تهران گردآوریشده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان میدهد شرکتهایی که میزان جریان نقدی آزاد در آن ها بیشتر است پیشبینیپذیری سود در آن ها پایینتر است. همچنین در این شرکتها زمانی که سرمایهگذاران نهادی سهام عمدهای در شرکت دارند و زمانی که مدیرعامل شرکت مستقل و خودمختار عمل میکند میزان پیشبینیپذیری سود در آن ها هم بیشتر است؛ و در نهایت نتایج این تحقیق نشان میدهد نقش مالکیت سازمانی و مدیریتی در کاهش حجم جریان نقدی آزاد و افزایش پیشبینیپذیری سود در شرکتهای بزرگ بسیار برجسته است.
کلمات کلیدی: جریان نقد آزاد، حاکمیت شرکتی، کیفیت سود، قابلیت پیشبینی سود
فصل اول
کلیات پژوهش
1-1- مقدمه
فقدان اعتماد سرمایهگذاران در صداقت ارقام و آمار مربوط بهحسابرسیها به دنبال رسواییهای مالی شرکتهای مختلف در جهان باعث ورود محققان به مسائل این حوزه برای بررسی هر چه بیشتر کیفیت سود شده است. پیشبینی پذیری سود به مفهوم قابلیت و حدود پیشبینی سود آتی و یا جریان نقدی سرمایهگذاران از میزان سرمایهگذاری انجامشده بر اساس اطلاعات سود موجود یکی از عوامل تأثیرگذار بر کیفیت سود است. اطلاعات زمانی از کیفیت بالایی برخوردار است که سرمایهگذاران با تکیه بر آن اطلاعات میتوانند عملکرد جاری شرکت را مورد تجزیهوتحلیل قرار دهند و عملکرد آتی آن را بهتر پیشبینی نمایند. کیفیت بالای آمار و ارقام سود زمانی اتفاق میافتد که میزان جریان نقدی شرکتها بیشتر باشد. نگاهی به ادبیات تحقیقات انجامشده نشان میدهد که شرکتهایی که دلالی گری در آن ها به خاطر جریان نقدی بالا بیشتر است اطلاعات سود در آن ها از کیفیت پایینی برخوردار است. در این رابطه جنسن[1] (1996) استفاده از ابزارهای نظارتی را برای کاهش تنشها بین منابع تحت کنترل مدیران شرکتها و به دنبال آن افزایش ارزش شرکتها را پیشنهاد میکند. تحقیق حاضر به دانش موجود در خصوص رابطه بین حاکمیت شرکتی، نحوه مدیریت وجوه نقدی و ارزش شرکت کمک میکند و باهدف بررسی کاهش اثرات منفی جریان نقدی آزاد بر پیشبینی پذیری سود با تکیه بر ساختار مدیریتی و مالکیتی کارآمد صورت گرفته است. فرض بر این است شرکتهایی که جریان نقدی آزاد در آن ها بالاست، اعضای هیأت مدیره از استقلال عمل برخوردارند و تعداد آن ها کمتر است و سهامداران عمده از مدیران و مؤسسات مختلف تشکیلشده است قابلیت پیشبینی سود در آن ها بسیار بالاست. در تبعیت از تحقیقات چاگی و گل که براثرات نظارتی بدهی بر میزان جریان نقدی تأکید دارند بنا داریم رابطه بین حاکمیت شرکتی، جریان نقدی آزاد و کیفیت سود هم در شرکتهای بزرگ و هم در شرکتهای کوچک بررسی کنیم.
1-2- بیان مسأله
سود یكی از اقلام مهم و اصلی صورتهای مالی است كه توجه استفاده کنندگان صورتهای مالی را به خود جلب میکند. سرمایهگذاران، اعتباردهندگان، تحلیل گران، دولت و دیگر استفاده کنندگان صورتهای مالی، از سود بهعنوان مبنایی جهت اتخاذ تصمیمات سرمایهگذاری، اعطای وام، ارزیابی عملکرد، محاسبه مالیات و …… استفاده میکنند. در پی رسواییهای مالی اخیر، اطمینان و اعتماد سرمایه گذاران به سیستم گزارشگری مالی کم شده و کیفیت سود بهعنوآنیک عامل مهم در تعیین اعتبار و قابلیت اعتماد ارقام گزارششده پدیدار شده است. درنتیجه، تعیین کیفیت سود و نتایج حاصل از آن، موردعلاقهی سرمایهگذاران، مدیران، قانونگذاران و تدوینکنندگان استانداردها است. نظریه کیفیت سود برای اولین بار توسط تحلیلگران مالی و کارگزاران بورس مطرح شد، زیرا آنان احساس میکردند سود گزارششده قدرت سود را آنچنانکه در ذهن مجسم میرود نشان نمیدهد. آنان دریافتند که پیش بینی سودهای آینده بر مبنای نتایج گزارششده، کار مشکلی است. سؤال اساسی این است که چرا تحلیلگران مالی در ارزیابی خود از سود خالص گزارششده یا سود هر سهم استفاده نمیکنند. پاسخ این است که در تعیین ارزش شرکت نهتنها به کمیت سود، بلکه باید به کیفیت آن نیز توجه شود. (مهدوی و همکاران،1392)
منظور از کیفیت سود، زمینه بالقوهی رشد سود و میزان احتمال تحقق سودهای آتی است. ارزش یک سهم تنها به سود هر سهم سال جاری شرکت بستگی ندارد بلکه به انتظار از آینده شرکت و قدرت سودآوری سالهای آینده و ضریب اطمینان نسبت به آن بستگی دارد. برای اندازهگیری کیفیت سود معیارهای متفاوتی ارائهشده است. پایداری سود، قابلیت پیشبینی و نوسان پذیری و همچنین معیارهایی که ارتباط بین سود و ارقام تعهدی و جریانات نقدی را بررسی می کند (اسماعیلزاده مفری و همکاران،1389). در این میان قابلیت پیشبینی سود یکی از معیارهایی است که کمتر مورد توجه قرارگرفته است. قابلیت پیشبینی سود به مفهوم قابلیت و میزان پیشبینی سود و جریانات نقدی آتی بر اساس اطلاعات سود جاری است. اطلاعات سود زمانی از کیفیت بالایی برخوردار است که سرمایهگذاران با تکیه بر آن اطلاعات بتوانند عملکرد جاری شرکت را مورد تجزیهوتحلیل قرار داده و برآورد بهتری از چشم اندازه آتی شرکت داشته باشند.
یکی از عوامل اثرگذار بر کیفیت سود هزینههای نمایندگی ناشی از جریان نقدی آزاد است. جریان نقدی آزاد نشاندهنده وجوه نقدی است که شرکت پس از کسر مخارج لازم برای نگهداری یا توسعه داراییها در اختیار دارد و قابلتوزیع بین سرمایهگذاران است. (جنسن، 1986).
واژه آزاد به این معنا نیست که شرکت حتماً این وجوه رابین سرمایهگذاران توزیع خواهد کرد، بلکه نحوه استفاده از آن به نظر هیأت مدیره و سیاستهای شرکت بستگی دارد. جنسن1 نخستین شخصی بود که با توجه به تضاد منافع بین مالکان و مدیران این معیار را تحت عنوان تئوری نمایندگی مبتنی بر جریان نقدی آزاد[2] مورد بررسی قرار داد. بر اساس این تئوری زمانی که جریان نقدی آزاد افزایش مییابد، امکان دارد مدیران برای دستیابی به منافع شخصی و افزایش قدرت کنترل بر منابع شرکت، اقدام به اتخاذ تصمیمات غیر بهینه نمایند و وجوه نقد مازاد را در پروژههایی با خالص ارزش فعلی منفی سرمایهگذاری نمایند که این امر هزینههای نمایندگی را افزایش میدهد. بدترین حالت زمانی رخ میدهد که مدیران بهمنظور پنهان نگهداشتن اثرات مخرب این اقدامات، سود را دستکاری کرده و متورم نشان میدهند. دستکاری سود توانایی سود جاری در پیشبینی جریانات نقدی آتی را تحت تأثیر قرار میدهد و یک برداشت مثبت نادرست به استفادهکننده القا میکند.
برای کاهش اثر جریان نقدی آزاد از مکانیسمهای مختلفی استفاده میرود. در این رابطه جنسن[3] (1986) استفاده از ابزارهای نظارتی را برای کاهش تنشها بین منابع تحت کنترل مدیران شرکتها و به دنبال آن افزایش ارزش شرکتها پیشنهاد میکند. محققان دانشگاهی این مسئله را از زوایای مختلف مورد بررسی قرار دادهاند: بررسی اثرات حاکمیت شرکتی بر جریان نقدی مازاد، نقش سود سهام، بازخرید سهام و بدهی در کاهش مشکلات نمایندگی ناشی از جریان نقدی آزاد. حاکمیت شرکتی مؤثر مشکل نمایندگی ناشی از جریان نقدی آزاد را رفع می کند و از این طریق تأثیر منفی جریان نقدی مازاد بر ارزش شرکت را تعدیل میکند. مکانیسم حاکمیت شرکتی مناسب با نظارت مؤثر بر عملکرد مدیران، احتمال سرمایهگذاری مدیران در پروژههای سرمایهگذاری نامناسب را کاهش میدهد؛ که این امر انگیزه دستکاری سود را کاهش میدهد و مانع از کاهش کیفیت سود میرود. همچنین این مکانیسم با الزام مدیران به پرداخت سود سهام به سهامداران وجوه در اختیار مدیران را کاهش میدهد و انگیزه مدیران در سرمایهگذاری در پروژههای نامطلوب را تعدیل میکند. (الدهماری و اسماعیل 20131).
مکانیسمهای حاکمیت شرکتی با توجه با اندازه شرکتها متغیر است؛ بنابراین انتظار میرود که اثرگذاری حاکمیت شرکتی بر رابطه بین جریان نقدی آزاد و قابلیت پیشبینی سود در میان شرکتهای بزرگ و کوچک متفاوت باشد. شرکتهای بزرگ منطبق با تئوری نمایندگی مبتنی بر جریان نقدی هستند درحالیکه شرکتهای کوچک با تئوری سلسله مراتبی 2[4] سازگار هستند. مدیران شرکتهای بزرگ انگیزه بالایی برای استفاده از جریان نقدی آزاد برای گسترش اندازه شرکت دارند، زیرا به آن ها منافع بیشتری میرساند. در مقابل شرکتهای کوچک به دلیل توانایی کنترل اقدامات مدیران میتوانند از صرف جریانات نقدی آزاد در پروژههای نامطلوب پیشگیری نمایند؛ بنابراین هزینه نمایندگی ناشی از جریان نقدی آزاد در شرکتهای بزرگ بیشتر است و این امر استفاده از مکانیسم حاکمیت شرکتی برای جلوگیری از اقدامات فرصتطلبانه مدیران و افزایش قابلیت پیشبینی سود تضمین میکند. درنتیجه انتظار میرود که اثربخشی مکانیسم حاکمیت شرکتی در کاهش هزینههای نمایندگی ناشی از جریان نقدی آزاد و بهبود قابلیت پیشبینی سود در شرکتهای بزرگ بیشتر از شرکتهای کوچک باشد.
هدف از این تحقیق، بررسی تاثیرجریان نقدی آزاد، حاکمیت شرکتی و حجم شرکت بر قابلیت پیشبینی پذیری سود در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس تهران است سؤالی که در اینجا مطرح میرود این است که آیا جریان نقدی آزاد مازاد بر قابلیت پیشبینی سود تأثیر معنیداری دارد؟ و آیا این تأثیر توسط مکانیسمهای حاکمیت شرکتی و اندازه شرکت تعدیل میرود؟
1-3- اهمیت و ضرورت تحقیق
تصمیمگیری امری است که از سادهترین تا پیچیدهترین امور زندگی انسان با آن درگیر است. سرعت توسعه فنآوری، گسترش ارتباطات، اتصال بازارهای کشورها به یکدیگر و نظایر آن ها موجب وسیعترشدن گسترههای عملیاتی و درنتیجه پیچیدهتر شدن محیطهای اقتصادی و سرمایهگذاری گردیده که درنتیجه آن امر تصمیمگیری اقتصادی به موضوعی تبدیلشده که انجام آن روزبهروز مشکلتر و نیازمند داشتن اطلاعات و توانمندیهایی بالاتر برای تصمیمگیرندگان است. اینجاست که اهمیت کسب اطلاعات مفیدتر جهت تصمیمگیریهای دقیقتر ضرورت بیشازپیش خود را آشکار میسازد و طبیعی است که در چنین فضای آکنده از رقابت و تغییر، تصمیمگیریهای اقتصادی نیز هرچه بیشتر متکی بر دانش و اطلاعات گردیده و از جنبههای تصادفی و غیرمنطقی فاصله میگیرد. در این میان پایه و اساس بسیاری از تصمیمگیریهای اقتصادی استفاده کنندگان را میتوان اطلاعات مالی و حسابداری و خاصه صورتهای مالی اساسی دانست. از بین استفاده کنندگان از اطلاعات حسابداری، سرمایهگذاران مهمترین بهرهوران تلقی میگردند. بر این اساس اطلاعات حسابداری بایستی سرمایهگذاران را جهت پیشبینی رویدادهای آتی یاری دهد.
سرمایهگذاران اغلب به دنبال به حداکثر رساندن بازده سرمایهگذاری خود هستند. جهت این امر تشخیص اینکه سهام چه زمانی خریداری شود و تا چه زمانی نگهداری و چه زمانی فروخته شود ایشان را قادر به تأمین هدف به حداکثر رسانی منافع حاصل از سرمایهگذاریهای خود می کند. بدین علت موضوع بررسی تاثیرجریان وجه نقد آزاد مازاد و حاکمیت شرکتی بر قابلیت پیشبینی سود در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران انتخاب گردید تا از طریق بررسی تجربی و انجام آزمونهای علمی بر روی اطلاعات وقوع یافته طی سالهای متمادی در بورس اوراق بهادار تهران راهکارهای مفیدی با ارائه پیشنهادهای مطلوب به سرمایهگذاران جهت کسب بیشترین بازدهی در دورههای مشابه فراهم گردد. لذا این پژوهش در راستای کمک به تصمیمگیری سرمایهگذاران و صاحبان سهام جهت انجام معاملات در بازار سهام بورس اوراق بهادار تهران است. در این تحقیق تأثیر جریان نقدی آزاد بر قابلیت پیشبینی سود طبق تئوری نمایندگی جریان نقدی آزاد آزمون میرود. با توجه به اینکه جریان نقدی آزاد از طریق سرمایهگذاری غیر بهینه باعث کاهش کیفیت سود میرود، نتایج این تحقیق میتواند بهعنوان ابزاری در سرمایهگذاری مورداستفاده مدیران قرار گیرد. از سوی دیگر نقش حاکمیت شرکتی در جلوگیری از تصمیمات غیر بهینه مدیران که باعث افزایش کیفیت سود میرود، آزمون میرود، بنابراین نتایج تحقیق میتواند مورداستفاده ارکان ادارهکننده شرکتها قرار گیرد. همچنین شرکتهای مشاوره و سرمایهگذاری، محققین و پژوهشگران میتوانند از نتایج این تحقیق بهرهمند شوند.
1-4- اهداف پژوهش
1- تعیین رابطه جریان نقدی آزاد مازاد و قابلیت پیشبینی سود
2- تعیین تأثیر حاکمیت شرکتی خوب بر رابطه بین جریان نقدی آزاد مازاد و قابلیت پیشبینی سود
3- تعیین تأثیر اندازه شرکت بر تأثیر حاکمیت شرکتی بر رابطه بین جریان نقدی آزاد مازاد و قابلیت پیشبینی سود
.2 Free Cash Flow Agency Theory
[3] –
.2 picking order theory
.3 Jelic, and et al.
قیمت :37500 تومان
بلافاصله پس از پرداخت ، لینک دانلود فایل در اختیار شما قرار می گیرد
و در ضمن فایل خریداری شده به ایمیل شما ارسال می شود.
پشتیبانی سایت serderehi@gmail.com
37,500 تومانافزودن به سبد خرید