14,700 تومانافزودن به سبد خرید
دانشگاه علوم کشاورزی و منایع طبیعی گرگان
دانشکده علوم جنگل
تحقیق نظری جهت اخذ درجه کارشناسی ارشد در
رشته جنگلشناسی و اکولوژی جنگل
روشهای مبارزه با برخی از بیماریهای درختی در فضاهای سبز شهری
استاد راهنما:
دکتر محمدرضا کاوسی
تابستان 1391
(در فایل دانلودی نام نویسنده موجود است)
تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :
(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
چکیده:
امروزه شهرسازی یک پدیده فراگیر در تمام جهان است. پارکهای شهری و فضاهای سبز نقش مهمی در تعریف ساختارهای اکولوژیک اکوسیستمهای شهری دارند درختان در اکوسیستمهای شهری با جذب و ذخیرهی گازهای آلاینده و در نتیجه حذف کردن آنها از اتمسفر، آلودگی هوا را کاهش می دهند. نقش پوشش درختی در اکوسیستم شهری در کنترل آلودگیهای هوا یکی از مهمترین مزایای فضاهای سبز شهری است. افزایش شهرسازی میکروکلیمای شهرها را تحت تاثیر قرار داده است. درختان در اکوسیستمهای شهری در معرض تنشهای بسیار متفاوتی با آنچه در مناطق جنگلی با آن روبرو میشوند قرار دارند. تفاوتهای موجود میان اکوسیستمهای شهری و طبیعی باعث بوجود آمدن طیف گسترده ایی از بیماریهای فیزیولوژیک یا غیرزیستی علاوه بر بیماریهای زیستی در مناطق شهری شده است که در اکوسیستمهای طبیعی با شدت کمتری انتشار مییابند از سوی دیگر شرایط خاص موجود در مناطق شهری سبب شده بسیاری از بیماریها درختی در مناطق شهری شیوع پیدا نکنند و یا به ندرت طغیان یابند. در این تحقیق سعی شده است بر اساس مطالعات کتابخانه ای و استفاده از مقالات علمی مربوط شایعترین بیماریهای درختان فضای سبز شهری و مهمترین روشهای مبارزه با این بیماریها شرح داده شود.
کلماتکلیدی: اکوسیستمهایشهری، فضایسبزشهری، بیماریهایفیزیولوژیک، بیماریهایزیستی
فهرست
1– مقدمه . 2
2- مهمترین بیماریهای غیرزیستی (بیماری فیزیولوژیک) فضاهای شهری.. 8
2-2- ویژگی بیماریهای غیرزیستی.. 8
2-3- تشخیص بیماریهای غیر زیستی.. 9
2-8- بیماریهای ناشی از فعالیتهای عمرانی انسان. 20
2-8-1- صدمات ناشی از عملیات حفاری.. 21
2-8-2- عملیات ساختمانی و عمرانی.. 21
2-8-3- آسیبهای ناشی از شوری خاک.. 22
2-10- مسمومیت ناشی از مصارف نادرست سموم شیمیایی.. 27
2-11-1- مهمترین گازهای آلاینده. 28
3-مهمترین بیماریهای زیستی فضاهای سبز شهری.. 33
3-1- بیماری مرگ هلندی نارون: 33
3-1-3- راه های تشخیص ظاهری بیماری.. 36
3-3- پژمردگی ورتیسیلیومی افرا 49
3-4- پژمردگی ورتیسیلیومی زبان گنجشگ… 51
3-4-2- مدیریت و کنترل بیماری.. 52
3-5- بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی زیتون. 53
3-7-1- مدیرت و کنترل بیماری.. 56
3-8-1- تغییر رنگ و پوسیدگی در درختان. 58
3-8-2- قارچ سم اسبی (Fomes fomentarius). 59
3-8-4- سفیدک پودری (سفیدک سطحی). 62
3-8-9- شانکر سیتوسپرایی (فتیله نارنجی). 67
3-8-10- قارچ دوده ای (Fumago vagans). 69
3-8-11- بیماریهای پیتیومی.. 70
3-8-12- بیماری باکتریایی گال طوقه و ریشه (Agrobacterium tumefaciens). 72
4-1-1 جلوگیری از ورود ماده آلوده کننده. 77
4-1-2 اجتناب عامل بیماریزا 77
4-1-3 نابودسازی عامل بیماریزا 78
4-3-1 سموم شیمیایی حفاظتی.. 80
4-3-2 سموم شیمیایی نابودکننده. 80
4-4 مبارزه بیولوژیک در مدیریت بیماری . 81
پیشنهادات 82
فهرست جداول
عنوان صفحه
جدول 2-1 نام تجاری، نوع خاک و مقدار مصرف سه نوع کلات مهم در ایران. 12
فهرست اشکال
عنوان صفحه
شکل 2-6 آسیب ناشی از فعالیت عمرانی انسان . 22
شکل 2-7 کاربرد نمک جهت یخزدایی در سطح شهر. 24
شکل 3-1 دالانهای ایجاد شده بهوسیله سوسک پوستخوار . 36
شکل 3-2 بیماری ورتیسیلیومی.. 45
شکل 3-3 بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی زیتون . 54
شکل 3-5 اندام باردهی قارچ سفید عسلی.. 62
شکل 3-7 بیماری سفیدک پودری شمشاد. 65
شکل 3-9 بیماری قارچ دودهای.. 70
فصل اول:
مقدمه و کلیات
- مقدمه
امروزه شهرسازی یک پدیده فراگیر در تمام جهان است. پارکهای شهری و فضاهای سبز نقش مهمی در تعریف ساختارهای اکولوژیک اکوسیستمهای شهری دارند (گیلبرت[1]، 1989). آنها تنوع زیستی را حفظ و خدمات اکوسیستم مهمی ارائه می دهند (بولاند و هان همر[2]، 1990؛ کرنه و کینزینگ[3]، 2005؛ گاستون و همکاران[4]، 2005؛ اسمیت و همکاران[5]، 2005). در اکوسیستمهای شهری متوسط درجه حرارت و غلظت گازهای گلخانهای در مقایسه با مناطق حاشیهای بالاتر است (گریم و همکاران[6]، 2008). نقش پوشش درختی در اکوسیستم شهری در کنترل آلودگیهای هوا یکی از مهمترین مزایای فضاهای سبز شهری است (باراک[7]، 2000). افزایش شهرسازی میکروکلیمای شهرها را تحت تاثیر قرار داده است. پارکها و فضاهای سبز همچنین خدمات زیستمحیطی، اجتماعی و فیزیولوژیکی بسیاری ارائه می دهند که برای قابل زندگی بودن شهرهای مدرن و همچنین برای ساکنان شهر مهم هستند (فنگ و لینگ[8]، 2003؛ یانگ و همکاران[9]، 2005). درختان در اکوسیستمهای شهری با جذب و ذخیرهی گازهای آلاینده و در نتیجه حذف کردن آنها از اتمسفر، آلودگی هوا را کاهش می دهند (نواک[10]، 1994؛ نواک و همکاران[11]، 2006). درختان با ایجاد سایه و خنک کردن محیط، هوا را معتدل می کنند. بنابراین به کاهش احتمال بیمارهای مربرط به گرما کمک می کنند. اکوسیستمهای شهری پیچیدهترین محیطها در مدیریت بیماری بشمار میآیند. این اکوسیستمها محیطهایی بسیار متنوع و ناهمگن هستند. انواع و شدت شیوع بیماریها، نماتدها و پاتوژنهای ایجاد کننده بیماری در بیشتر موارد با مناطق جنگلی متفاوت است اکوسیستمهای شهری موقعیت خاصی برای کنترل بیماریها و آفات بویژه کنترل بیولوژیک ایجاد می کند تعریف اهداف مدیریتی در اکوسیستمهای شهری بسیار دشوار است زیرا ارزش اقتصادی، مباحث زیبا شناختی و خطرات بیماری باید به صورت همزمان در نظر گرفته شوند. با این وجود اصول ارزیابی بیولوژی و اکولوژی بیماری برای مدیریت و کنترل در اکوسیستمهای شهری ضروری است (آهومنش، 1379). بسیاری از بیماریها درختی در مناطق شهری وجود ندارند و بسیاری از بیماریها در این اکوسیستمها به ندرت طغیان مییابند. بیماریهای درختی در مناطق شهری دو تفاوت عمده با بیماریهای مناطق جنگلی دارند نخست اینکه اکوسیستمهای نزدیک جمعیتهای بزرگ انسانی تخریب شده هستند بنابراین جز اکوسیستمهای فقیر و کم ارزش محسوب میشوند بنابراین نیاز است تعریف جدیدی از این بیماریهای ارائه و تعاریف سنتی اصلاح شود. دوم ارزش اقتصادی و زیبا شناختی درختان در اکوسیستمهای شهری است که با جنگل متفاوت است. این اصلاحات، اقدامات کنترلی خاص را ممکن و توجیح می کند (اطهریپور، 1381).
درختان برای آشیانهای اکولوژیکی در اکوسیستمهای مختلف سازگار شده اند. در حالی که برای زندگی در اکوسیستمهای شهری تمایز نیافتند. در واقع امکان کسب تمایز برای آنها وجود ندارد زیرا پراکنش و استقرار پایه های جدید عمدتا از طریق کاشت نهال از جمعیتهای خارجی صورت میگیرد تا کاشت بذر و استقرار طبیعی. بنابراین درختان در یک اکوسیستم بیگانه هستند که برای ادامه حیات در شرایط جدید بطور اختصاصی سازگاری کسب نکرده اند. یک اکوسیستم شهری نتیجه تعامل و برهم کنش دراز مدت موجودات زنده درون محیط زیست که در آن زندگی می کنند نیست بلکه نتیجه تخریب اکوسیستمهای تکامل یافته قبلی یا ایجاد یک اکوسیستم کاملا طرح ریزی شده (اکوسیستم مصنوعی) هستند (خداشناس و اطهریپور، 1389).
یک اکوسیستم پایدار وابسته به چرخهی عناصر غذایی ضروری و زنجیره های انرژی است. در یک اکوسیستم شهری این چرخهها شدیدا تحلیل یافتهاند. فعالیتهای ساختمانسازی، سنگفرش و آسفالت جادهها و فشردگی خاک مانع نفوذ آب در خاک می شود. برگها و دیگر بخشهای درختی با تجزیه شدن درخاک مقادیری از آن را به خاک انتقال می دهند. در اکوسیستمهای شهری با خود تنظیمی پایین یک کاهش مداوم انرژی و مواد غذایی وجود دارد. بنابراین درختان بویژه درختان بدلیل فقدان مواد غذایی و انرزی در شرایط تنشزای دائمی قرار دارند.
درختان در اکوسیستمهای شهری در معرض تنشهای بسیار متفاوتی با آنچه درختان در مناطق جنگلی با آن روبرو میشوند هستند تنشهای ذکر شده در این پژوهش باید به عنوان معیارهای گزینشی در برنامه های اصلاح درختان شهری استفاده شوند برخی ویژگیهای اساسی درختان مانند سازگاری به شرایط اقلیمی، مقاومت در برابر بیماریها و انعطاف پذیری بالای فنولوژی آنها است. ویژگیهای مربوط به اکوسیستمهای شهری مربوط به تنشهای هستند که بوسیله عوامل اجتماعی، محدود کننده حجم خاک و فضای تاج، آلایندههای خاک، آلایندههای هوا، نمکهای یخزدا، باد و خشکی ایجاد میشوند. همواره طول عمر نسبتا پایین درختان در اکوسیستمهای شهری شدید مورد توجه قرار گرفته است (گیلبرتسون و بردشاو[12]، 1985؛ مول[13]، 1989؛ بردشاو و همکاران[14]، 1995؛ هاریس و همکاران[15]، 1999) رابطه بین موقعیتهای مکانی و تنش موضوع بسیاری از مطالعات بوده است (فورست و همکاران[16]، 1999؛ کونیجنندیک و همکاران[17]، 2000). نیلسون[18] (2000) اظهار داشت درختان در حاشیه خیابانها شهری در معرض سطح بالایی از تنش قرار دارند بنابراین طول عمر آنها بسیار کوتاه است. درختان در پارکها نسبت به درختان حاشیه خیابان در معرض سطح کمتری از تنش هستند و بنابراین طول عمر نسبتا بیشتری دارند. در جنگلکاریهای شهری درختان در معرض تنشهای نسبتا پایینی هستند و ممکن است به سن قابل ملاحظهایی نیز برسند. تنش در این مناطق بیشتر ناشی از شرایط اقلیمی، شرایط خاک، الگوهای تفریحی و خسارات زیستی ناشی از فعالیتهای انسانی است. اقدامات حمایتی از درختان در اکوسیستمهای شهری شامل: سیاستگذاری، برنامه ریزی و طراحی مسائل فنی مانند برنامه های انتخابی و تکنیکهای استقرار و جنبه های مدیریتی است (کونیجینندیک و راندراپ[19]، 2002). موفقیت درختکاریهای شهری وابسته به عملکرد درختان منتخب حتی در شرایط پرتنش است. بنابراین انتخاب و استفاده از گونه ها و ژنوتیپهای مناسب عوامل مهمی در یک استراتژی در جهت بهبود کیفیت و کاهش هزینه ها در استقرار و مدیریت فضاهای سبز شهری هستند.
پائولیت و همکاران[20] (2002) نشان دادند که در اروپا تنها از چهار جنس Platanus ، Aesculus، Acer و Tilia استفاده می شود در کشورهای مدیترانهایی مانند اسپانیا 56 درصد از درختان کاشته شده در مناطق آسفالت شده تنها شامل چهار جنس فوق هستند (گارسیامارتین و گارسیاوالدکانتوس[21]، 2001). استفاده از دامنه ژنتیکی متنوع علاوه بر بهبود چشم اندازهای زیبا شناختی باعث افزایش سلامتی درختان در مناطق شهری خواهد شد. استفاده از طیف وسیعی از گونه ها می تواند یکی از مهمترین روشهای مبارزه در برابر بیماریهای در حال انتشار و بیماریهای که ممکن است در آینده تهدید کننده باشند در اکوسیستمهای شهری است (سانتامور[22]، 1990؛ سان[23]، 1992؛ تلو و همکاران[24]، 2005؛ رائوپ و همکاران[25]، 2006؛ باسوک و همکاران[26]، 2009). بیماری به هر عاملی که باعث ایجاد اختلال در عملکرد طبیعی درخت گردد گفته می شود بیماری ممکن است یا زیستی، یعنی عامل ایجاد کننده اختلال یک موجود زنده مثل قارچ یا باکتری باشد و یا غیرزیستی، یعنی عامل ایجاد کننده اختلال هر عامل غیرزیستی که در محیط اطراف است مانند افزایش یا کمبود یک یا چند عنصر غذایی باشد (وست[27]، 2006). امروزه بیشتر رستنیهای شهری در اکوسیستمهای کاملا مصنوعی کاشته میشوند. این بخصوص برای درختانی که در پیادهروها و معابر کاشته میشوند صادق است. کنترل بیماری در محیط های مصنوعی محاسن و معایبی دارد. رعایت اصول بهداشتی بهعنوان یک اقدام پیشگیرانه در اکوسیستمهای مصنوعی به طور موثرتری انجام می شود. بزرگترین مشکل در یک اکوسیستم مصنوعی ناتوانی در ایجاد شرایط طبیعی برای رشد و توسعه درخت است. بنابراین بیشتر درختان در اکوسیستمهای مصنوعی تحت شرایط تنشزا رشد می کنند (سعیدنیا، 1382).
فضای سبز شهری بخشی جاندار از سیمای شهر میباشد که از انواع پوشش های درختی تشکیل شده و دارای بازدهی اکولوژیکی و اجتماعی است. امروزه فضای سبز شهری با دارا بودن کارکرد موثر و سازنده در بهبود بیوکلیمای شهر و تامین سلامت روانی شهروندان، به عنوان جز تعیین کننده از کالبد شهرها شناخته شده است. پوشش درختی بکار رفته در فضای سبز شهری به میزان زیادی در معرض انواع تنشهای محیطی وارگانیزمهای مضر هستند که این امر، سلامت درختان و رشد بهینه آنها را تهدید می کند (خداشناس و اطهریپور، 1389). از میان فاکتورهای تاثیر گذار بر سلامت فضای سبز یک شهر، آفات و بیماریهای درختی از عوامل مهم تهدید کننده درختان هستند که شناخت دقیق این عوامل و دسترسی به ساز و کارهای مدیریت تلفیقی آنها ضمن حفظ سلامت درختان، از مصرف بیرویه سموم و در نتیجه آثار مخرب زیست محیطی و برهم زدن تعادل اکولوژیک موجود، جلوگیری می کند. در این تحقیق سعی شده با معرفی شایعترین بیماریهای درختان فضای سبز شهری و مهمترین روشهای مبارزه با این بیماریها با کاهش هزینه های اجرایی و کنترل بیماری متناسب با ویژگیهای اکوسیستمهای شهری به مدیریت بهتر فضاهای سبز شهری کمک شود
تعداد صفحه : 106
قیمت :14700 تومان
بلافاصله پس از پرداخت لینک دانلود فایل در اختیار شما قرار می گیرد
و در ضمن فایل خریداری شده به ایمیل شما ارسال می شود.
پشتیبانی سایت : * parsavahedi.t@gmail.com
در صورتی که مشکلی با پرداخت آنلاین دارید می توانید مبلغ مورد نظر برای هر فایل را کارت به کارت کرده و فایل درخواستی و اطلاعات واریز را به ایمیل ما ارسال کنید تا فایل را از طریق ایمیل دریافت کنید.
14,700 تومانافزودن به سبد خرید