دانلود متن کامل پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد رشته کشاورزی
گرایش:باغبانی
عنوان:تاثیر پوشش های خوراکی کیتوزان، نانو کیتوزان، متیل سلولز و پکتین بر ماندگاری پس از برداشت و ویژگی های کیفی میوه انار
دانشگاه شیراز
دانشکده کشاورزی
بخش علوم باغبانی
پایان نامه کارشناسی ارشد
تاثیر پوشش های خوراکی کیتوزان، نانو کیتوزان، متیل سلولز و پکتین بر ماندگاری پس از برداشت و ویژگی های کیفی میوه انار
اسفند ماه 1392
تکه هایی از متن به عنوان نمونه :
چکیده
تاثیر پوشش های خوراکی کیتوزان، نانو کیتوزان، متیل سلولز و پکتین بر ماندگاری پس از برداشت و ویژگی های کیفی میوه انار
به کوشش
پگاه احمدی
ایران در حال حاضر بیشترین سطح زیر کشت و میزان تولید انار (Punica granatum L.) را در دنیا دارا میباشد. امروزه میوه انار به دلیل داشتن مواد غذایی موثر در سلامتی محبوبیت زیادی پیدا کرده است. پوشش های خوراکی پلی ساکاریدی به عنوان یک ماده تجزیهپذیر به صورت طبیعی و بدون اثر جانبی، قابلیت نگهداری میوه ها را بهبود میبخشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش پوشش های خوراکی کیتوزان، متیل سلولز، پکتین و نانوکیتوزان بر کیفیت و عمر انباری میوه انار و اناردانه انجام شد، تا با کاهش ضایعات کمی و کیفی آن بتوان زمینه صادرات هر چه بیشتر این محصول را فراهم نمود. به این منظور میوه های انار رقم رباب نیریز، که یکی از ارقام مهم و تجاری کشور میباشد، در زمان رسیدن تجاری برداشت شد. آزمایش بر پایه طرح فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 4 تکرار اجرا گردید. میوه ها و اناردانهها با محلول کیتوزان 5/1% ، متیل سلولز 3%، پکتین 3% و نانو کیتوزان تهیه شده از شرکت نانو صنعت اصفهان تیمار گردید و در دمای 5 درجه سلسیوس به ترتیب به مدت 160 روز و 16 روز نگهداری شد. از میوه های انبار شده به فواصل هر 40 روز و از اناردانه های انبار شده به فواصل هر 4 روز نمونه گیری صورت گرفت و ویژگیهای کمی و کیفی آنها در طی دوره انبارداری ارزیابی شدند. در این پژوهش،کیتوزان به طور موثری باعث کاهش از دست دادن آب و ضایعات کمی میوه ها و اناردانهها در طول نگهداری پس از برداشت شده است. اگرچه پوست و اناردانهها هردو در طی انبارداری آب از دست دادند اما کاهش وزن پس از برداشت در میوه انار به طور عمده مربوط به کاهش وزن پوست بود. تیمار پوشش های خوراکی و به ویژه کیتوزان باعث حفظ میزان مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتر، پهاش و شاخص طعم آبمیوه در مقایسه با شاهد شد. میزان آنتوسیانین کل آبمیوه در طی نگهداری در انبار در تمام میوه ها و اناردانه های تیماره شده کاهش یافت. تیمار کیتوزان به طور معنیداری باعث به تاخیر انداختن مصرف اسیدهای آلی شد. فنول کل و فعالیت ضد اکسایشی آبمیوه در طی انبارداری کاهش یافت، هرچند پوشش کیتوزان به طور معنیداری باعث حفظ این ترکیبات ارزشمند گردید.
کلیدواژه: دمای انبارداری، آنتوسیانین، فنول کل، فعالیت ضد اکسایشی.
فهرست مطالب
عنوان صفحه
1-1- موطن و تاریخچه کشت انار 3
1-5- شرایط آب و هوایی مورد نیاز انار 6
1-6- زمان برداشت و شاخص های کیفیت میوه انار 7
2- مروری بر پژوهش های پیشین 14
3-1-1- مشخصات منطقه برداشت نمونه 27
3-1-2- انتخاب رقم انار و ویژگی های کلی آن 28
3-1-6- شرایط نگهداری در سردخانه 30
3-2- ویژگی های مورد ارزیابی و روش اندازه گیری آنها 30
3-2-1- درصدکاهش وزن میوه ها و اناردانه ها 30
3-2-3- مواد جامد محلول (TSS) 31
3-2-4- شاخص بلوغ میوه (TSS/TA) 32
3-2-5- هدایت الکتریکی آب میوه (EC) 32
3-2-7- مقدار اسیدیته قابل تیتر (TA) 33
3-2-8- اندازه گیری ویتامین ث 34
3-2-10- فعالیت آنتی اکسیدانی 36
3-2-11- میزان آنتوسیانین کل 37
4-2- تغییرات کاهش وزن میوه طی دوره انبارداری 42
4-3- تغییرات مواد جامد محلول کل در مدت انبارداری 49
4-4- تغییرات اسیدیته قابل تیتراسیون 54
4-5- تغییرات شاخص طعم میوه در طی انبارداری 58
4-6- تغییرات پ هاش طی دوره انبارداری 62
4-10- تغییرات فعالیت ضد اکسایشی در طول دوره انبارداری 81
4-11- تغییرات میزان آنتوسیانین در طی دوره انبارداری 85
4-12- تغییرات چگالی در طی دوره انبارداری 90
فهرست جدولها
جدول پیوست 4-1- تجزیه واریانس اثر تیمارهای مختلف پوشش خوراکی بر ویژگی های انار دانه در سردخانه 111
جدول پیوست 4-2- تجزیه واریانس اثر تیمارهای مختلف پوشش خوراکی بر ویژگی های انار دانه در سردخانه 112
جدول پیوست 4-3- تجزیه واریانس اثر تیمارهای مختلف پوشش خوراکی بر ویژگی های میوه انار در سردخانه 113
جدول پیوست 4-4- تجزیه واریانس اثر تیمارهای مختلف پوشش خوراکی بر ویژگی های میوه انار در سردخانه 114
فهرست شکلها
عنوان صفحه
شکل 3-1- منحنی استاندارد حاصل از غلظتهای مختلف آسکوربیکاسید (nm 51λmax=) ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………35
شکل 3-2- منحنی استاندارد حاصل از غلظتهای مختلف گالیک اسید (nm 517λmax=) .36
شکل 4-1- مقایسه اثر پوششهای خوراکی بر ماندگاری اناردانه-های رقم رباب نیریز در دمای 1 ±5 سلسیوس 41
فصل اول
1- مقدمه
انار رقم رباب نیریز که بیشترین سطح زیر کشت را در استان فارس دارد، از معروفترین رقمهای انار تجاری و برتر کشور است. این رقم دیررس بوده و میوه هایی با پوست کلفت و قرمز رنگ با دانه های قرمز رنگ دارد که به دلیل کیفیت خوراکی مطلوب و قابلیت انباری مناسب در بازارهای داخلی و خارجی از اهمیت خاصی برخوردار است (محسنی، 1389). اناردانه های انار (قسمت خوراکی میوه) منبع غنی از قندها، پکتین، آسکوربیک اسید، اسیدهای آمینه، املاح معدنی، فیبرها، فیتواستروژن و فلاونوئیدها است (Gil et al., 2000; Fadavi et al., 2005; Palou et al., 2007; Ozgen et al., 2008 ). میوه انار به دلیل داشتن ترکیباتی با خواص ضداکسایشی[1] نیز اهمیت دارد و مطالعات کلینیکی و اپیدیمولوژی نشان می دهد که مصرف آن به دلیل داشتن مقدار مواد فنولی زیاد در جلوگیری از بیماریهای قلبی و بعضی از انواع سرطان موثر است (Ricci et al., 2006; Tzulker et al., 2007). بنابراین میوه انار به دلیل دارا بودن مواد غذایی موثر در سلامتی محبوبیت زیادی پیدا کرده است (Gil et al., 2000; Ozgen et al., 2008). با توجه به ارزش و اهمیت اقتصادی این میوه برای کشاورزان استانهای حاشیه کویر و مطرح شدن میوه انار به عنوان کالای لوکس صادراتی و یک منبع درآمد ارزی، اهمیت آن بیش از پیش روشن میگردد. اما میوه های انار به دلیل داشتن آب و مواد قندی فراوان و بافت نرم و حساس، پس از برداشت به راحتی در معرض صدمات مکانیکی، کاهش وزن و حمله ریز سازوارهها[2] قرار می گیرند (بهادران باغبادرانی، 1379؛ Westwood, 1993).
1-1- موطن و تاریخچه کشت انار
اهلی شدن انار از دوران نئولیتیک آغاز شده است (Hayes, 1957). این گیاه بومی ایران و برخی از نواحی اطراف آن است كه از 2000 سال قبل از میلاد مسیح مورد کشت و کار قرار گرفته است و به مرور زمان به مناطق دیگر آسیا (تركمنستان، افغانستان، هند، چین و غیره)، آفریقای شمالی و اروپای مدیترانه ای گسترش پیدا کرده است (Zukovskij, 1950). از آن جا كه انار به خاطر مقاومتش به شرایط خشكی، درخت بسیار مناسبی برای پرورش در مناطق خشك است، امروزه به طور گسترده ای این درخت میوه در مناطق مدیترانه ای، نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری كشت میگردد (Mars and Meljario, 1997).
1-2- رده بندی
انار با نام علمی Punica granatum L. درختچهای بزرگ با شاخه های نامنظم، كم و بیش خاردار و متعلق به تیره انارسانان[3] می باشد (بهزادی شهر بابکی، 1377). این گیاه از شاخه گیاهان گلدار[4]، رده نهاندانگان[5] و زیر رده دولپه ای ها[6]، راسته Myrtales، تیره Punicaceae و جنس Punica است. جنس Punica دارای دو گونه است :
1-گونه Punica granatum L. که تخمدان آن شامل یک یا دو ردیف برچه است و بومی ایران و نواحی مدیترانه ای است.
2-گونه P. protopunica BALF. که تخمدان آن یک ردیف برچه دارد و بومی جزیره سوکوترا (یمن) است.
1-3- گیاه شناسی
انار با نام علمی Punica granatum L. درختچه ای بزرگ با شاخه های نامنظم، كم و بیش خاردار و متعلق به تیره انارسانان می باشد (بهزادی شهر بابكی، 1377). درخت انار در مناطق گرمسیری همیشه سبز است و در سراسر سال گل می دهد، در حالی که در مناطق نیمه گرمسیر خزاندار است و یک بار در سال گل میدهد (Gur, 1986). انار به عنوان یک گیاه یک پایه در نظر گرفته می شود و دو نوع گل بر روی یک پایه تولید می کند:
[2]. Micro organism
ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل و با فرمت ورد موجود است
متن کامل را می توانید دانلود نمائید
چون فقط تکه هایی از متن پایان نامه در این صفحه درج شده (به طور نمونه)
ولی در فایل دانلودی متن کامل پایان نامه
با فرمت ورد word که قابل ویرایش و کپی کردن می باشند
موجود است
تعداد صفحه :163
قیمت : 14700 تومان
—-
پشتیبانی سایت : * parsavahedi.t@gmail.com
در صورتی که مشکلی با پرداخت آنلاین دارید می توانید مبلغ مورد نظر برای هر فایل را کارت به کارت کرده و فایل درخواستی و اطلاعات واریز را به ایمیل ما ارسال کنید تا فایل را از طریق ایمیل دریافت کنید.
*
14,700 تومانافزودن به سبد خرید