دانلود متن کامل پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد رشته کشاورزی
گرایش:زراعت
عنوان:بررسی اثر متقابل تراکم گیاهی با مواد تغذیه ای در رقابت گندم Triticum aestivum L. با علف های هرز
دانشکده کشاورزی
گروه زراعت و اصلاح نباتات
پایان نامه کارشناسی ارشد
(گرایش زراعت)
عنوان:
بررسی اثر متقابل تراکم گیاهی با مواد تغذیهای در رقابت گندم Triticum aestivum L. با علفهای هرز
استادان راهنما:
دکتر عبدالرضا سیاهپوش-دکتر عبدالمهدی بخشنده
استادان مشاور:
دکتر سید عطاءاله سیادت-دکتر محمد رضا مرادی تلاوت
بهمن ۱۳۹۳
مقطع تحصیلی: کارشناسی ارشد گرایش: زراعتاستادان راهنما: دکتر عبدالرضا سیاهپوش-دکتر عبدالمهدی بخشنده تاریخ دفاع: بهمن۱۳۹۳استادان مشاور: دکتر سید عطاءاله سیادت-دکتر محمد رضا مرادی تلاوت |
تکه هایی از متن به عنوان نمونه :
فصل اول
مقدمه
گندم یکی از قدیمی ترین گیاهان کره زمین است که انسان آن را کشت و کار و مورد استفاده قرار داده است. عملکرد دانه گندم از دهه ۱۹۵۰ افزایش چشمگیری یافته است. افزایش محصول گندم به عوامل مختلفی بستگی دارد، ولی تمامی محقّقان معتقدند که افزایش عملکرد در واحد سطح از اولویّت مهمی برخوردار است. یکی از این عوامل، ایجاد شرایط مطلوب و کاهش خسارت ناشی از تنشهای محیطی برای رسیدن به حداکثر عملکرد میباشد(هاپکینز،۱۳۸۵)، بر خلاف جانوران، گیاهان به علت حضور ثابت در یک مکان ناچار به تحمّل تنشها هستند. تنش یا استرس واژه ای است که اولین بار توسط بیولوژیستها در مورد موجودات زنده به کار برده شد. بعدها این اصطلاح از علم فیزیک گرفته شد و آن را به عنوان هر عاملی که امکان بالقوه وارد آوردن صدمه به موجودات زنده را دارد، تعریف نمودند. تنش نتیجه روند غیر عادی فرایندهای فیزیولوژیک است که از تاثیر یک یا ترکیبی از عوامل زیستی و محیطی حاصل می شود. همانطوری که در تعریف فوق آمده است، تنشهای محیطی، معمولا به تنشهای زنده و غیر زنده تقسیم شده اند که در بین تنشهای زنده، علفهای هرز بیشترین خسارت را به گیاهان زراعی وارد می کنند (هاپکینز۱۳۸۵؛ کافی و همکاران،۱۳۸۸ و سنجری و همکاران،۲۰۰۶). زیرا گیاهان زراعی و علفهای هرز برای بدست آوردن مواد غذایی، آب، نور و فضا با یکدیگر رقابت می کنند. هنگامی که گیاه زراعی و علف هرز نزدیک به یکدیگر رشد می کنند، رقابت شروع می شود و وقتی که تأمین هر یک از عوامل ضروری رشد کمتر از مقدار مورد نیاز علف هرز شود، علف هرز با داشتن خصوصیت سازگاری بیشتر و رشد سریع تر می تواند رشد گیاه زراعی را در زیستگاه اصلی تحت تأثیر قرار داده و پتانسیل تولید آنرا کاهش دهد. بنابراین شناسایی و كنترل علفهای هرز می تواند در افزایش عملكرد و بهره وری اقتصادی نقش اساسی داشته باشد (میرکمالی و همکاران ، ۲۰۰۶، نقل از مقاله تأثیر تراكم و تاریخ كاشت گندم پاییزه بر تراكم و زیست توده علف های هرز در شرایط آب و هوایی شیروان، قربانی و همکاران، ۱۳۹۱). تنش توان آسیب رسانی دارد که به صورت نتیجه یک متابولیسم غیر عادی اتفاق افتاده و ممکن است به صورت کاهش رشد، مرگ گیاه و یا مرگ اندامی ازگیاه بروز کند. چنانچه تنشهای محیطی حادث نمیشدند، عملکردهای واقعی باید برابر با عملکردهای پتانسیل گیاهان میبود، در حالیکه در بسیاری از گیاهان زراعی متوسط عملکرد گیاهان کمتر از ۱۰ تا ۲۰درصد پتانسیل عملکرد آنان است (ساتوره و اسلافر، 2005).
در بعضی از نقاط کره زمین، به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی، عوامل تنش زا، در تولید محصولات کشاورزی تاثیر منفی بیشتری دارند و کشاورزی در آن مناطق با تحمّل هزینه بیشتر و بازده کمتر صورت میگیرد. ایران یکی از کشورهایی است که در اکثر نقاط آن تنشهای مهم غیرزنده نظیر خشکی، شوری، گرما و باد و تنشهای زنده مثل قارچها، باکتری ها، ویروسها، حشرات و علفهای هرز موجب کاهش عملکرد، از بین رفتن حاصلخیزی خاک و در مواردی عدم امکان تداوم کشاورزی گردیده است.
برای تأمین گندم مورد نیاز كشور و رسیدن به خودكفایی، باید به افزایش توان تولید و حفظ حداكثر پتانسیل موجود توجه داشت .بنابراین شناسایی و كنترل علفهای هرز می تواند در افزایش عملكرد و بهره وری اقتصادی نقش اساسی داشته باشد (میرکمالی و همکاران ، ۲۰۰۶) . در این بین محصولاتی که سریعتر میتوانند پوشش خود را ببندند نسبت به محصولاتی که پوشش آنها دیرتر بسته می شود یا قادر به این کار نیستند، قابلیت بیشتری برای رقابت با علفهای هرز دارند. در بین محصولات یکساله، غلات دانه ریز و دانه های روغنی از محصولاتی هستند که پوشش آنها سریعتر بسته می شود و پوشش متراکم و رقابتی را تشکیل می دهند. در مورد غلات قابلیتهای زیادی برای گسترش روش های غیر مستقیم کنترل علفهای هرز وجود دارد. از آنجا که رقابت بین گیاهان بر اثر مجاورت آنها با یکدیگر به وجود میآید، شاید بتوان رقابت را تابعی از تراکم گیاهی توصیف کرد که با تغییر تراکم گیاهان زراعی، جمعیت علفهای هرز را میتوان کاهش داد. رقابت یکی از ارزانترین و کاربردی ترین روشها برای کنترل علفهای هرز توسط کشاورزان است.
در مزارع گندم ایران بیش از ۲۰۰ گونه علف هرز وجود دارد که تعدادی از آنها علفهای هرز مهم و بسیار خسارت زا و تعدادی از آنها اهمیت کمی دارند. با این حال بسیاری از کشاورزان بدون آگاهی از یافته های تحقیقاتی و اصول علمی در استان خوزستان مشغول تولید گندم بوده و به دلیل عدم استفاده از ارقام مناسب ، تراکم مطلوب ، رعایت مصرف بهینه کودشیمیایی و علفکشها علاوه بر مشکلات علفهای هرز، مشکلات زیست محیطی فراوانی را ایجاد کرده اند. افزایش مقاومت به علف کشها و نگرانی عمومی درباره اثر جانبی آنها ، موجب فشار زیاد به کشاورزان برای کاهش استفاده از علفکشها شده است، که نتیجه آن منجر به بسط راهبردهای مدیریت تلفیقی علفهای هرز بر پایه استفاده از دیگر شیوه های جایگزین کنترل شیمیایی و منطقی کردن استفاده از علفکشها، مورد توجه قرار گرفته است.
یکی از راه های کاهش رقابت علفهای هرز، استفاده از تراکم بهینه گیاه زراعی است. با افزایش تراکم مناسب و بهبود پوشش گیاهی در مراحل اولیه رشد ، گیاه زراعی می تواند با علفهای هرز مجاور مقابله کند، بدون آنکه علف کشی مصرف شده باشد. البته انتخاب تراکم گیاهی باید به نحوی باشد که زمینه رقابت درون گونه ای، بین بوته های گندم را باعث نشود. این موضوع هم اکنون در مدیریت پایدار علفهای هرز یعنی استفاده از عوامل به زراعی از جمله تراکم گیاهی پذیرفته شده است.
از طرفی استفاده از عناصر غذایی از جمله عناصر مغذی برای کاهش اثر گذاری رقابت علفهای هرز با گندم نیز در بررسی های مختلف مدنظر بوده است. بواسطه تغذیه مناسب گندم، بهبود رشد گیاهی و افزایش توان گیاه زمینه بروز رقابت بین گونه ای را کاهش میدهد. به عبارت دیگر تقویت گیاه از طریق عناصر مغذی در حد مناسب، باعث ایجاد اندامها و بافتهای مناسب گیاهی شده و توان رقابتی گندم را در استفاده از امکانات محیطی مانند آب و نور را فراهم می کند و برتری خود را نسبت به علفهای هرز نشان میدهد.
اثر متقابل تراکم گیاهی بهینه و عناصر ریز مغذی ضروری گندم زمینه استقامت و پایداری گندم را در مقابله با علفهای هرز آن فراهم می کند و زمینه را در راستا نیاز کمتر به مصرف مواد شیمیایی آلوده کننده محیط مهیا خواهد نمود. از آنجاییکه در این زمینه در خوزستان اطلاعات اندکی موجود است. لذا بررسی در این زمینه برای افزایش تواید گندم در منطقه می تواند مفید و ضروری باشد.
فرضیه ها
۱- با بهره گرفتن از عناصر مغذی به همراه عامل به زراعی تراکم میتوان پتانسیل مطلوب گندم را برای مقابله با علفهای هرز آن ایجاد نمود.
۲- با افزایش تراکم گندم جمعیت علفهای هرز کاهش مییابد.
اهداف اصلی
۱- بررسی اینکه آیا عناصر مغذی به همراه عامل به زراعی تراکم میتوانند پتانسیل مطلوب گندم را برای مقابله با علفهای هرز در غیاب علف کش فراهم آورند.
۲- بررسی کنترل علفهای هرز جهت افزایش تولید در واحد سطح.
۳- افزایش قدرت رقابت گندم در برابر علفهای هرز با بهره گرفتن از عناصر مغذی.
اهداف فرعی
۱- در کدام سطح از عناصر مغذی توانایی رقابت گندم با علف هرز بیشتر است؟
۲-تعیین تراکم مطلوب کاشت
نوآوری
اثر متقابل تراکم گیاهی بهینه و عناصر ریز مغذی ضروری گندم زمینه استقامت و پایداری گیاه را در مقابله با علفهای هرز آن فراهم می کند و در این راستا نیاز به مصرف مواد شیمیایی آلوده کننده محیط نیز نخواهد بود.
در این زمینه در گندم منطقه خوزستان اطلاعات به اندازه کافی موجود نیست. لذا بررسی جنبه های رقابتی این موضوع می تواند در مدیریت علفهای هرز گندم مفید واقع شود.
فصل دوم
مروری بر پژوهش های انجام شده
مقدمه
ﮔﻨﺪم۱ﻳﻜی از ﻣﻬـﻢ ﺗـﺮﻳﻦ و ﭘــﺮ ﻣﺼــﺮف ﺗــﺮﻳﻦ ﮔﻴﺎﻫــﺎن زراﻋــی ﺟﻬــﺎن ﻣــی ﺑﺎﺷــﺪ ﻛــﻪ ﺣﺪود ۶۰ ﺗﺎ ۷۰ درﺻﺪ اﻧﺮژی ﻏﺬاﻳی اﻧﺴـﺎنﻫـﺎ را ﺗـﺎﻣﻴﻦ ﻣــیﻛﻨــﺪ، اﻳــﻦ ﻣﺤﺼــﻮل ﺑــﺎ ﺗــﺎﻣﻴﻦ ﺑــﻴﺶ از ۴۰ درﺻــﺪ ﻛﺎﻟﺮی و۵۰ درﺻــــﺪ ﭘــــﺮوﺗﺌﻴﻦ ﻣــــﻮرد ﻧﻴــــﺎز در، ﺟﻴﺮه ﻏﺬاﺋی ﺟﺎﻣﻌﻪ اﻳﺮاﻧی، از اﻫﻤﻴﺖ ﺑﺴﺰاﺋی ﺑﺮﺧـﻮردار اﺳـﺖ (مهاجرانی و غدیری ۲۰۰۲؛ حسن زاده گورتپه و همکاران، ۲۰۰۸). اﻳﺠﺎد ﻣﻘﺎوﻣﺖ ﺑﻪ ﻋﻠﻒﻛﺶ ﻫﺎ در ﺑﺮﺧی از ﻋﻠﻒﻫﺎی ﻫﺮز، ﻋﺪم وﺟﻮد ﻋﻠﻒﻛـﺶﻫـﺎی اﻧﺘﺨﺎﺑی ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺑﺮای ﻛﻨﺘﺮل ﮔﻮﻧﻪﻫﺎﻳی از ﻋﻠﻒﻫﺎی ﻫـﺮز و ﺗﺎﻛﻴﺪ ﺑﺮ ﻣـﺪﻳﺮﻳﺖ ﺗﻠﻔﻴﻘـی آنﻫـﺎ، راﻫﺒـﺮد ﺟﺪﻳـﺪی را ﺑﺮای ﻛﻨﺘﺮل ﻋﻠﻒﻫﺎی ﻫﺮز ﻣیﻃﻠﺒﺪ. از ﻃـﺮف دﻳﮕـﺮ در راﺳﺘﺎی ﻛـﺎﻫﺶ آﻟـﻮدﮔی ﻣﺤـﻴﻂ زﻳﺴـﺖ و ﻫﺰﻳﻨـﻪﻫـﺎی ﺗﻮﻟﻴﺪ، ﻛﺎﻫﺶ ﻣﺼﺮف ﻋﻠﻒﻛﺶ ﻫﺎ ﻧﻴﺰ ﺿﺮورﺗی اﺟﺘﻨﺎب ﻧﺎﭘﺬﻳﺮ اﺳﺖ (جعفرنژاد و رحمانیان، ۲۰۰۳). ﻳﻮﻻف وﺣﺸی ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻣﺘﺪاولﺗﺮﻳﻦ ﻋﻠﻒﻫﺮز ﮔﻨﺪم در دﻧﻴﺎ ﺷﻨﺎﺧﺘﻪ ﺷﺪه اﺳﺖ (پورآذر و جهدیری، ۲۰۰۲؛ حسن زاده–دلوئی و همکاران،۲۰۰۲؛ منتظری، ۲۰۰۷). ﻣﻴﺰان ﺗﺎﺛﻴﺮ ﻋﻠﻒﻫﺎی ﻫﺮز ﺑﺮ ﻋﻤﻠﻜـﺮد ﮔﻨـﺪم ﺑـﻪ ﻋﻮاﻣـﻞ ﻣﺨﺘﻠﻔی از ﺟﻤﻠﻪ ﮔﻮﻧﻪ و ﺗﺮاﻛﻢ ﺑﻮﺗﻪ ﻋﻠﻒﻫﺮز، ﻧﻮع رﻗـﻢ ﮔﻨــﺪم، ﻣﻴــﺰان و زﻣــﺎن ﻛــﻮد ﻣﺼــﺮﻓی، ﺗــﺎرﻳﺦ ﻛﺎﺷــﺖ و ﻓﺎﺻﻠﻪ ردﻳـﻒﻫـﺎی ﻛﺸـﺖ و ﺳـﺎﻳﺮ ﺷـﺮاﻳﻂ اﻛﻮﻟﻮژﻳـﻚ ﺑﺴﺘﮕی دارد (منتظری، ۲۰۰۷). وﺟﻮد ﻳـﻮﻻف وﺣﺸـی در ﻣﺰارع ﺑﺎﻋﺚ اﻓﺰاﻳﺶ ﻫﺰﻳﻨﻪﻫﺎی ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻧﺎﺷی از ﻛﻨﺘـﺮل
- Triticum aestivum L.
ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻧﺎﺷی از ﻛﻨﺘـﺮل ﺷــﻴﻤﻴﺎﻳی و زراﻋــی، ﻛــﺎﻫﺶ ﻛﻴﻔﻴــﺖ ﻣﺤﺼــﻮل، ﻛــﺎﻫﺶ ﻋﻤﻠﻜــﺮد و اﻓــﺰاﻳﺶ ﻫﺰﻳﻨــﻪ ﺗﻤﻴــﺰ ﻛــﺮدن ﺑــﺬر ﻣــیﺷــﻮد (پورآذر و غدیری، ۲۰۰۲). ﺑﻮﺳــــﺎن و ﻣﺎﻛﺴﻮل (۲۰۰۰)، ﺑﻴﺎن داﺷﺘﻨﺪ ﻛﻪ ﺗـــﺮاﻛﻢﻫﺎی ۶۰ ﺗـــﺎ ۹۰ ﺑﻮﺗـــﻪ ﻳـــﻮﻻف وﺣﺸـــیدر ﻣﺘـــﺮ ﻣﺮﺑـــﻊ در ﺗـــﺮاﻛﻢ ﻣﻄﻠـــﻮب ﮔﻨـــﺪم ، ﻣﻨﺠـــﺮ ﺑـــﻪ ۵۵ درﺻﺪ ﻛـﺎﻫﺶ ﻋﻤﻠﻜـﺮد آن ﻣـی ﺷـﻮد. ﻛﺎرﻟﺴـﻮن و ﻫﻴﻞ (۱۹۸۵)، ﺳـﻄﻮح ﻣﺨﺘﻠـﻒ ﺗـﺮاﻛﻢ ﮔﻨﺪم از ۱۱۳ ﺗﺎ ۷۰۰ ﺑﻮﺗﻪ در ﻣﺘﺮ ﻣﺮﺑـﻊ و ﺗـﺮاﻛﻢ ﻳـﻮﻻف وﺣﺸــی را از ﺻــﻔﺮ ﺗــﺎ ۳۰۰ ﺑﻮﺗــﻪ در ﻣﺘــﺮ ﻣﺮﺑــﻊ را ﻣــﻮرد ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻗﺮار دادﻧﺪ و ﻧﺘﻴﺠﻪ ﮔﺮﻓﺘﻨـﺪ ﻛـﻪ در ﻫـﺮ ﺳـﻄﺢ از ﺗﺮاﻛﻢ ﮔﻨﺪم، اﻓـﺰاﻳﺶ ﺗـﺮاﻛﻢ ﻳـﻮﻻف وﺣﺸـی ﻣﻨﺠـﺮ ﺑـﻪ ﻛﺎﻫﺶ ﻋﻤﻠﻜﺮد داﻧﻪ ﮔﻨﺪم ﺷﺪ. در ﺑﺮرﺳی اﺛﺮ ﺗﺮاﻛﻢ ﻫﺎی ۱۰ ، ۳۰ ، ۶۰، ۱۰۰، ۱۵۰ و ۲۰۰ ﺑﻮﺗﻪ ﻳـﻮﻻف وﺣﺸـی در ﻣﺘﺮ ﻣﺮﺑﻊ ﺑﺮ ﻋﻤﻠﻜﺮد و اﺟﺰای ﻋﻤﻠﻜﺮد ﮔﻨـﺪم در ﺗـﺮاﻛﻢ ۴۰۰ ﺑﻮﺗﻪ در ﻣﺘﺮ ﻣﺮﺑﻊ ﻣﺸﺎﻫﺪه ﺷﺪ ﻛﻪ ﺑﺎ اﻓـﺰاﻳﺶ ﺗـﺮاﻛﻢ ﻳﻮﻻف، از ﺗﻌﺪاد ﭘﻨﺠﻪ، وزن ﺳﻨﺒﻠﻪ، ﺗﻌﺪاد داﻧﻪ در ﺳـﻨﺒﻠﻪ، وزن ﻫﺰار داﻧﻪ و در ﻧﻬﺎﻳﺖ ﻋﻤﻠﻜﺮد ﮔﻨﺪم ﻛﺎﺳﺘﻪ ﻣیﺷﻮد (زمانی و ﻫمکاران، ۲۰۰۵). ﻋﻠﺖ ﺑﺮﺗﺮی ﻳﻮﻻف وﺣﺸـی در رﻗﺎﺑــــﺖ ﺑــــﺎ ﮔﻨــــﺪم ﺗﻮﺳــــﻂ ﺑﺴــــﻴﺎری از ﻣﺤﻘﻘــــﺎن، به ارﺗﻔﺎع ﺑﻴﺸـﺘﺮ و ﺗﻮزﻳـﻊ ﻳﻜﻨﻮاﺧـﺖ ﺗـﺮ ﺑــــﺮگﻫﺎی ﻳــــﻮﻻف و ﺗﺠﻤــــﻊ در ﺳــــﻄﺢ ﺑــــﺎﻻی ﭘﻮﺷﺶﮔﻴﺎﻫی، اﻓﻘـی ﺗـﺮ ﺑـﻮدن ﺑـﺮگ در ﻗﺴـﻤﺖ ﺑـﺎﻻﻳی ﭘﻮﺷﺶ ﮔﻴـﺎﻫی، ﺑﻴﺸـﺘﺮ ﺑـﻮدن دوام ﺳـﻄﺢ ﺑـﺮگ و ﺑـﺎﻻﺗﺮ ﺑﻮدن ﺳﺮﻋﺖ رﺷـﺪ ﻧﺴـﺒی، که از ﻣﻬـﻢ ﺗـﺮﻳﻦ ﻋﻮاﻣـﻞ ﺑﺮﺗـﺮی رﻗﺎﺑﺘی ﻳﻮﻻف وﺣﺸی در رﻗﺎﺑﺖ ﺑـﺎ ﮔﻨـﺪم میباشد ﮔـﺰارش ﺷـﺪه اﺳـﺖ (حسن زاده–دلوئی و همکاران،۲۰۰2). ﺑـﺎﻳﻼن و ﻫﻤﻜﺎران (۱۹۹۱)، در بررسی خود ﻧﺸﺎن دادﻧﺪ ﻛـﻪ ارﺗﻔـﺎع ﺑﻮﺗﻪ ﻳﻮﻻف وﺣﺸی ﻧﻘﺶ ﻋﻤﺪهای در ﺗﻮاﻧﺎﻳی رﻗﺎﺑﺖ اﻳـﻦ ﮔﻴــﺎه ﺑــﺎ ﮔﻨــﺪم دارد، زﻳــﺮا ﻫﺮﭼــﻪ ﻗــﺪرت ﺳــﺎﻳﻪ اﻧــﺪازی ﻳﻮﻻف وﺣﺸی ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺑﺎﺷﺪ، ﻛﺎﻫﺶ وزن ﺧﺸﻚ ﮔﻨﺪم ﻧﻴﺰ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺧﻮاﻫﺪ ﺑﻮد. ﺑﺎ اﻓﺰاﻳﺶ ﺗﺮاﻛﻢ ﺑﻮﺗـﻪ ﻳـﻮﻻف وﺣﺸـی در ﮔﻨﺪم، ﺗﺮاﻛﻢ ﻛﻞ ﺗﻴﻤﺎر ﻫﺎی ﻣﺨﻠﻮط اﻓﺰاﻳﺶ ﻣـیﻳﺎﺑـﺪ و ﺑـــﻪ دﻟﻴـــﻞ ﺑﺮﺗـــﺮی ﻳـــﻮﻻف وﺣﺸـــی در اﺳـــﺘﻔﺎده از ﻣﻨـــﺎﺑﻊ ﻣﺤﻴﻄـــی ﺑـــﻪ وﻳـــﮋه ﻧـــﻮر و ﻧﻴـــﺰ ﺑـــﻪ دﻟﻴـــﻞ آراﻳــﺶ و ﺗﻮزﻳــﻊ ﻣﻨﺎﺳــﺐ ﺑــﺮگﻫــﺎ در ﭘﻮﺷــﺶ ﮔﻴــﺎﻫی، رﻗﺎﺑﺖ دو ﮔﻮﻧﻪ ﺑﺮ اﺳﺎس ﻫﺮ واﺣﺪ ﮔﻴﺎه ﻣﺸﺎﺑﻪ ﺑـﻮده و در ﻧﻬﺎﻳﺖ ﺑﺎ اﻓﺰاﻳﺶ ﺗﺮاﻛﻢ ﻳﻮﻻف وﺣﺸی، ﻛﺎﻫﺶ ﻋﻤﻠﻜـﺮد ﻧﺴـــﺒی ﮔﻨـﺪم ﻧﺎﺷـــی از اﻳـــﻦ رﻓﺘـــﺎر رخ ﻣـــی دﻫـــﺪ (ابراهیم پور نور آبادی و همکاران، ۲۰۰۷).
روشﻫﺎی زراﻋی ﻛﻪ، در ﺟﻬﺖ ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﻋﻠﻒ ﻫﺎی ﻫﺮز ﺑﻜـﺎر ﻣـیروﻧﺪ و ﺑﺎﻋﺚ ﻛﺎﻫﺶ ذﺧﺎﻳﺮ ﺑﺬر ﻋﻠﻒﻫﺎی ﻫﺮز ﻧﻴـﺰ ﺷـﺪه می تواند ﺑﺎﻋــﺚ ﻛــﺎﻫﺶ ﻣﺸــﻜﻼت ﻋﻠــﻒﻫــﺎی ﻫــﺮز هم در آﻳﻨــﺪه ﺷــﻮد. (سومادی و همکاران، ۱۹۸۴). ﻳﻜی از راﻫﻜﺎرﻫـﺎی زراﻋـی ﻣـﺆﺛﺮ ﺟﻬـﺖ اﻓﺰاﻳﺶ ﻗﺪرت رﻗﺎﺑﺖ ﮔﻴﺎه زراﻋی در ﺑﺮاﺑـﺮ ﻋﻠـﻒﻫـﺎی ﻫـﺮز، اﻓـﺰاﻳﺶ ﺗـﺮاﻛﻢ ﮔﻴـﺎه زراﻋـی اﺳـﺖ (واکر و همکاران، ۲۰۰۲). ﻛـﻪ در اﻏﻠـﺐ ﻧﻈﺎم ﻫﺎی ﺗﻮﻟﻴﺪ ﮔﻨﺪم، ﻣیﺗﻮاﻧـﺪ ﻛﻨﺘـﺮل ﮔـﺮدد (واکر و همکاران، ۲۰۰۲ ؛ کافی و همکاران، ۲۰۰۶ نقل از مقاله تأثیر تراكم و تاریخ كاشت گندم پاییزه بر تراكم و زیست توده علف های هرز در شرایط آب و هوایی شیروان، قربانی و همکاران، ۱۳۹۱). ارﻗﺎﻣی از ﻳﻚ ﮔﻮﻧﻪ ﮔﻴﺎﻫیﻛﻪ ﺗﺮاﻛﻢ ﭘـﺬﻳﺮی ﺑﻴﺸﺘﺮی در ﺷﺮاﻳﻂ ﻛﺎﺷﺖ ﺧﺎﻟﺺ دارﻧﺪ، ﺗﻮاﻧﺎﻳی ﺑﺎﻻﺗﺮی ﺑﺮای درﻳﺎﻓـﺖ ﻣﻨﺎﺑﻊ ﺑﺨﺼﻮص نور و آب داﺷﺘﻪ ﻛﻪ ﻧﺘﻴﺠﻪ آن اﻓﺰاﻳﺶ ﺳﺮﻋﺖ رﺷﺪ اوﻟﻴﻪ و ﻣﻮﻓﻘﻴﺖ ﺑﻴﺸﺘﺮ در رﻗﺎﺑﺖ ﺑﺎ ﻋﻠﻒﻫـﺎی ﻫـﺮز ﺧﻮاﻫـﺪ ﺑـﻮد. وﺟـﻮد رﻃﻮﺑﺖ و ﺧﺎك ﻣﻨﺎﺳﺐ، ﻓﻀﺎﻫﺎی ﺧﺎﻟی در ﻣﺰرﻋﻪ ﮔﻨﺪم و درﻳﺎﻓﺖ ﻧـﻮر ﻛﺎﻓی ﺷﺮاﻳﻂ ﻣﻨﺎﺳـﺒی ﺑـﺮای ﺟﻮاﻧـﻪزﻧـی و روﻳـﺶ ﻋﻠـﻒﻫـﺎی ﻫـﺮز، ﺑﺨﺼــﻮص ﮔﻮﻧــﻪﻫــﺎی ﻣﺨﺘﻠــﻒ ﭘﻬــﻦ ﺑــﺮگ ﻧﻈﻴــﺮ ﺳــﻠﻤﻪ۱، اﺳـــﻔﻨﺎج ﺑـــﺎﻏی۲ و ﮔـﻞ زرد ﺑﻬـﺎری۳ ﻓﺮاﻫﻢ ﻣیﻧﻤﺎﻳﺪ.
واکر و همکاران ( ۲۰۰۲) ﺑﻪ ﻧﻘـﻞ از ﻣﺤﻘﻘﻴﻦ ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺑﻴﺎن داﺷﺘﻨﺪ ﻛﻪ اﻓﺰاﻳﺶ ﺗﺮاﻛﻢ ﮔﻨﺪم از ۱۰۰ ﺑـﻪ ۱۵۰ و ۲۰۰ ﺑﻮﺗﻪ در ﻣﺘﺮ ﻣﺮﺑﻊ ﺳﺒﺐ ﻛﻨﺘﺮل ﺑﻴﺸـﺘﺮ ﻳـﻮﻻف وﺣﺸـی۴ و ﭼﭽـﻢ۵ ﮔﺮدﻳـﺪ. ﮔﻴﺎﻫـﺎن زراﻋی ﻛﻪ ﻗﺎدر ﺑﻪ ﺗﺸﻜﻴﻞ ﻛﺎﻧوپی ﻣﺘﺮاﻛﻢ ﻣیﺑﺎﺷﻨﺪ، ﻋﻤﺪﺗﺎ ً از ﻃﺮﻳﻖ ﺳﺮﻛﻮب ﻓﻴﺰﻳﻜی ﺑﺮ زﻳﺴﺖ ﺗﻮده ﻋﻠﻒﻫﺎی ﻫﺮز ﺗﺄﺛﻴﺮ ﻣیﮔﺬارﻧـﺪ (گرندی و همکاران، ۱۹۹۹). اﻓﺰاﻳﺶ ﺗﺮاﻛﻢ ﻋﻠﻒﻫﺎی ﻫﺮز، ﺳﺒﺐ اﻓﺰاﻳﺶ زﻳﺴﺖ ﺗـﻮده و ﺗﻮﻟﻴـﺪ ﺑﺬر ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺷﺪه و ﺑﻪ ﺷﺪت رﺷﺪ و ﻋﻤﻠﻜﺮد ﮔﻴﺎه زراﻋی را ﺗﻬﺪﻳﺪ ﻣـی ﻧﻤﺎﻳـﺪ (کروف و باستیناس، ۱۹۹۹). ﺑﻨﺎﺑﺮاﻳﻦ، ﻣیﺗﻮان ﺑﺎ اﻓﺰاﻳﺶ ﺗﺮاﻛﻢ ﮔﻴﺎه زراﻋی ﺳﺒﺐ ﻛﺎﻫﺶ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﺑﺬر ﻋﻠﻒﻫﺎی ﻫﺮز و ﻛﺎﻫﺶ ﺗﺮ اﻛﻢ اﻳـﻦ ﮔﻮﻧﻪﻫﺎ ﺷﺪ (کاسلنی، ۱۹۹۱). آزﻣﺎﻳﺸﺎت اﻧﺠﺎم ﺷﺪه ﺗﻮﺳﻂ ﻗﺮﻳﻨﻪ و ﻫﻤﻜﺎران (۲۰۰۴) ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ در ﻛﺎﺷﺖ ﻣﺘـﺮاﻛﻢ ﮔﻨﺪم ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﻛﺎﺷﺖ ﻛﻢ ﺗﺮاﻛﻢ، ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ ﺗﻌﺪاد ﻋﻠﻒ ﻫﺮز ﻣﺸﺎﻫﺪه ﺷﺪ، ﺑﻄﻮرﻳﻜﻪ اﻓﺰاﻳﺶ ﺗﺮاﻛﻢ ﮔﻨﺪم، ﻗﺪرت رﻗﺎﺑﺖ
- Chenopodium album L.
Atriplex . Hymenelytra Torr 2.
- Senecio vernalis L.
- Avena ludoviciana L.
- L. Lolium rigidum
ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل و با فرمت ورد موجود است
متن کامل را می توانید دانلود نمائید
چون فقط تکه هایی از متن پایان نامه در این صفحه درج شده (به طور نمونه)
ولی در فایل دانلودی متن کامل پایان نامه
با فرمت ورد word که قابل ویرایش و کپی کردن می باشند
موجود است
تعداد صفحه :121
قیمت : 14700 تومان
—-
پشتیبانی سایت : * parsavahedi.t@gmail.com
در صورتی که مشکلی با پرداخت آنلاین دارید می توانید مبلغ مورد نظر برای هر فایل را کارت به کارت کرده و فایل درخواستی و اطلاعات واریز را به ایمیل ما ارسال کنید تا فایل را از طریق ایمیل دریافت کنید.
*
14,700 تومانافزودن به سبد خرید