«حقوق بشر» در زبان فارسی یا «حقوق الانسان» در زبان عربی یا “Human Rights” در زبان انگلیسی و یا “Dorits de I’Homme”در زبان فرانسوی، عبارت است از حقوقی است که شخص از این حیث که انسان است از آن برخوردار میباشد، حقوق بشر در عین حال حقوقی غیرقابل سلب (Inalienable) هستند؛ زیرا فارغ از اینکه ما چگونه رفتار میکنیم، نمیتوانیم برازنده چیزی غیر از انسان باشیم.
به عبارت دیگر، هر فردی صرفاً از این حیث که انسان است، مستحق برخورداری از حقوق خود است. بر این اساس، اگرچه افراد به درستی تابع دسته وسیعی از تعهدات سیاسی و اجتماعی هستند، حقوق بشر مجموعهای غیرقابل سلب از کالاها، خدمات و فرصتهای فردی را معین و مشخص میکند که فرد فرد اجتماع در شرایط و اوضاع و احوال عادی موظف به رعایت و اجرای آن ها هستند.
به عبارت دیگر، انسانها فارغ از اینکه در کجا زیست میکنند، به چه زبانی سخن میگویند، چه باورها و اعتقاداتی دارند و صرف نظر از تفاوتهایی که به لحاظ عوامل زیستی و اجتماعی بر آن ها عارض شده است، از حیث انسان بودن هیچ تفاوتی با هم ندارند. همین وجه مشترک تمام آحاد جامعه بشری، مبنای برخورداری آن ها از حقوق و آزادیهایی شده که مقید به زمان و مکان نیست. اعتقاد به حیثیت و کرامت و برابری تمام افراد نوع بشر- شالوده آنچه امروزه حقوق بشر نام گرفته است- مانند بسیاری از دیگر اصول اساسی، تقریباً در تمام فرهنگها و تمدنها، مذاهب و مشربهای فلسفی بازیافته میشود و نمیتوان آن را مختص کشور و جامعهای معین دانست. بنابراین حقوق بینالملل بشر یا حقوق اساسی نوع بشر مجموعه امتیازاتی است که باتوجه به شأن و مقام انسان شکل گرفته است. فلسفه وجودی حقوق بینالملل بشر، اعتلای منزلت این حقوق بوده است، تا آنکه با رعایت موازین آن در سراسر جهان، همه افراد بشر به صورتی یکسان از این امتیازات بهرهمند گردند.
غایت این حقوق، حرمت نهادن به انسانیت انسان در تمام زمینههاست. حق حیات، ممنوعیت شکنجه، ممنوعیت تبعیض، حق کار، حق تشکیل خانواده، حق آزادی بیان، حق آموزش و پرورش و بسیاری دیگر از حقوق که لازمه زیست اجتماعی انسان و رشد و شکوفایی همه جانبه شخصیت اوست در قالب مثلث آزادی، برابری و امنیت جای گرفتهاند. برهمین اساس در خصوص مفهوم حقوق بشر، تعاریف متعددی از سوی حقوقدانان ارائه شده است که در اینجا به دو تعریف بسنده مینمائیم. در دایرهالمعارف حقوقی چاپ انتشارات دانشگاه آکسفورد، حقوق بشر به آن دسته از حقوق و آزادیهایی اطلاق شده است که هر فرد محق به دارا بودن آن هاست.
«پروفسور بدوان» در فرهنگ حقوق بینالملل، حقوق بشر را چنین تعریف کرده است:
حقوق بینالملل بشر یا حقوق انسان عبارت است از مجموعه امتیازاتی که با توجه به شأن و مقام انسان شکل گرفته است. فلسفه وجودی حقوق بشر، اعتلای منزلت این حقوق بوده است تا آنکه با رعایت موازین آن در سراسر جهان، همه افراد به صورتی یکسان از این امتیازات بهرهمند گردند.»
برای شکوفایی حقوق بشر، آن را بر اصول پایهگذاری متکی میدانند که براساس آن، بشریت میتواند از زندگی شایسته در جلوههای متفاوت برخوردار شود، این اصول که در بادی امر، مولود اندیشههای فلسفی و اخلاقی و دینی میباشد و در آن سعادت بشری همواره مورد نظر است، در روابط فردی و اجتماعی، نظام حقوقی داخلی و بینالمللی را بارور میسازد. برای این اصول پایهگذار، میتوان از ماده 1 اعلامیه جهانی حقوق بشر الهام گرفت که اعلام میدارد: «تمامی افراد بشر آزاد به دنیا میآیند و از لحاظ جیثیت و حقوق با هم برابرند». اصول «حیثیت»، «آزادی» و «برابری» انسانها در عین آنکه به عنوان منبع حقوق قابل درک است؛ به قواعد حقوقی، ارزش و محتوا میبخشد و به طور مستقیم یا غیرمستقیم ایجاد قاعده میکنند.
پایان نامه های مرتبط :
- پایان نامه بررسی خشونت علیه زنان درحقوق کیفری ایران با رویکردی به اسنادمنطقه ای و بین المللی حقوق بشری
- پایان نامه بررسی وجوه افتراق مندرجات اعلامیه جهانی حقوق بشر با نظام حقوقی اسلام
- پایان نامه ابعاد حقوق بشری کنوانسیون حقوق دریاها (1982)
- پایان نامه مطالعه تطبیقی سازوکارهای حمایت از متهم در طول بازداشت در کنوانسیون های حقوق بشری
- پایان نامه حق شرط غیرقانونی و آثار آن در رویه دادگاه اروپایی حقوق بشر
- پایان نامه نقش منشور حقوق بشر کوروش کبیر در توسعه ی حقوق بشر جهانی
- قاعده منع محاکمه مجدد در نظام حقوقی افغانستان، اسناد بین المللی حقوق بشر و فقه حنفی
- دانلود پایان نامه کارشناسی:ماهیت آثار حقوق بشر وضمانت اجرای آن
- دانلود پایان نامه حمایت از حقوق بشر و نظارت بر حسن اجرای آن در قوانین اتحادیه اروپایی
- پایان نامه مطالعه تطبیقی دادرسی عادلانه در حقوق ایران و اسناد بین المللی حقوق بشر
- پایان نامه موارد افتراق حقوق بشر با سازمان جهانی تجارت
- دانلود پایان نامه بررسی حق آزادی بیان در دیدگاه اسلام و اعلامیه جهانی حقوق بشر
- پایان نامه مجازات بدنی در نظام حقوق کیفری ایران با تکیه بر موازین حقوق بشری
- پایان نامه نسبت بین حقوق شهروندی و حقوق بشر از منظر امام خمینی
- پایان نامه حقوق بین الملل : بررسی موانع حقوقی جهانی شدن حقوق بشر
- پایان نامه رشته حقوق : بررسی ارتباط متقابل تنوع فرهنگی و جهانشمولی حقوق بشر
- پایان نامه رشته حقوق : حق شرط بر معاملات حقوق بشری با تمرکز بر میثاقین 1966
- پایان نامه رعایت موازین حقوق بشر دوستانه در مخاصمات مسلحانه غیر بین المللی
- پایان نامه بررسی اجرای کنوانسیون های چهار گانه ژنو و نقض حقوق بشر دوستانه در فلسطین
- دانلود پایان نامه رشته حقوق بین الملل : بررسی جایگاه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد
- پایان نامه رشته حقوق : بررسی جایگاه ونقش حقوق بشر دوستانه در اسلام و اسناد بین المللی
- پایان نامه : بررسی رویکرد امنیت جهانی با نظر بر تروریسم مبتنی بر عقاید وهابی و مقایسه آن با فقه و حقوق اسلامی و حقوق بشری